2 лютого – Євтимій Великий, Єфімов день: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна підіймати загублені речі інших людей — будете жити весь рік у злиднях.

Єфімов день — свято, що відзначається щорічно 2 лютого (20 січня за юліанським календарем). Це свято присвячене християнському святому Євфимію Великому і поєднує в собі традиції православної церкви з традиціями селянського побуту, інформує Ukr.Media.

Походження свята

Ієромонах Євфимій, відомий в історії як Євфимій-схимник, народився в місті Малатья, або Мелітена, в Малій Вірменії. У сім'ї він був довгоочікуваною дитиною. Коли батько дитини помер, його мати віддала хлопчика на виховання єпископу. Хоча Євфимій походив зі знатного роду, мирські багатства ніколи не були його головною метою, він протягом багатьох років мріяв про самітництво і аскетичне життя. У віці тридцяти років він покинув своє місто і пішов до Палестини, де оселився в печері в безлюдній пустелі.

Житіє святого Євфимія згадує про те, що подвижник володів даром зцілення. Слава про затворника розлетілася по всій країні, і багато людей прагнули до його житла, щоб попросити допомоги і поради. Через двадцять років Євфимій разом з учнями заснував свій монастир. Церкву новоствореної лаври освятив Патріарх Єрусалимський у 428 році.

Щоб зберегти пам'ять про життя і подвиги Євфимія, незабаром після його смерті Костянтин Скіфопольський склав життєпис святого. Через кілька століть візантієць Симеон Метафраст склав новий, літературно перероблений варіант тексту житія. А християни в день його кончини — 20 січня, за новим стилем 2 лютого — стали відзначати день пам'яті святого.

Народні традиції

Єфімов день припадає на найхолодніший місяць — лютий, тому в народі свято пов'язують з хуртовинами і сильними морозами. Зазвичай, після цього дня приходять найбільш морозні дні. Недовго залишається і до Великого посту, під час якого православна церква не рекомендує влаштовувати галасливі торжества і гуляння. З цим, імовірно, пов'язана традиція відзначати в день Євфимія (Юхима) весілля. Досі наречений і наречена традиційно призначають святкову церемонію одруження на друге лютого.

Відомо повір'я, що людина, яка народилася в цю дату, не доживає до сивини. Якщо дитина народилася в нещасливий день, то її пуповину ховали в дупло дерева і потім здійснювали особливий обряд, щоб уберегти від майбутніх нещасть.

Прикмети

  • Заметіль в Юхимів день — до довгої зими і холодної весни.
  • Сонце світить вдень — до дощового літа.
  • Якщо курка ворушить хвостом, а кішка почала шкребти підлогу — скоро почнеться хуртовина.
  • Якщо піднімете із землі дрібну монету — не буде багатства.
  • Якщо поранили руку — хвороба прийде в будинок.

Источник