21 січня — Омелян Перезимник: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна брехати, лихословити, ображати і сміятися над іншими.

Для прихильників духовенства і слов'ян однією із знаменних дат вважається 21 січня. Обидві категорії відзначають Омеляна Перезимника, інформує Ukr.Media.

У православних в цей день заведено почитати єпископа Кізічеського, преподобного Еміліана Сповідника. Він любив довгі спілкування з кумами, за що отримав від народу прізвисько Кумішний.

Історія

Відомо про Омеляна мало. Він жив і служив єпископом Кізічеським за часів імператора Лева Вірменина (IX століття), що боровся з іконами. Лев Вірменин хотів змусити Еміліана відмовитися від шанування. На прохання єпископ вперто не погоджувався, відповідаючи правителю, що не повинен імператор займатися справами, відведеними священнослужителям.

Тоді правитель позбавив його сану і заточив у в'язницю, де Кумішний продовжував залишатися вірний церковним переконанням до самої кончини, що наздогнала його в неволі.

Обряди і традиції

На Омеляна Перезимника людям не дозволялося займатися роботою до другої половини дня — і з ранку вони відвідували гостей, а також самі їх охоче приймали. Кращі частування пропонували кумам, які повинні були після святкування залишитися задоволеними. Якщо вони залишаться невеселими, то хрещеникам протягом усього року належить неодноразово хворіти.

На знак подяки за вподобані ласощі, ситі і радісні кум з кумою дарували рушник і мило, бажаючи, щоб хрещеники були рум'яними і білими. Таке мило, нанесене на тіло дитини, захищає її від псування, що наводиться на неї недоброзичливцями, і не підпускає до неї хвороби.

Коли на Еміліана Сповідника у будь-якої пари запланований шлюб з корисливих мотивів, то в цей день хлопцеві рекомендується вдосталь напитися спиртного, інакше йому не судилося надалі ладити з дружиною.

Прикмети на Омеляна

  • Південний вітер або снігопад — до літа з грозами.
  • Запітнілі вікна — скоро відлига.
  • У цей день визначають погоду на серпень.
  • Собака спить, згорнувшись в калачик — до холоду.
  • Немає вітру — тепле літо.
  • Вночі небо в зірках і з яскравим місяцем — чекайте морозу.
  • Холодно — потепління не скоро.

Источник