22 лютого — День Панкратія: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні слід позбавитися старих та поламаних речей.

День Панкратія Печерського 22 лютого (раніше — 9 лютого) православна християнська церква відзначає день преподобного Панкратія, ієромонаха Печерського монастиря. Попри те, що він не здійснював жертовних подвигів, був удостоєний власного релігійного свята за побожність і старанність, інформує Ukr.Media.

Історія появи свята

Про життя самого Панкратія відомо вкрай мало інформації. Чоловік був самітником, повністю підтримував аскетизм у всіх проявах своєї діяльності. Благоденствував преподобний в 14 столітті, займав пост ієромонаха в Печерському монастирі (зараз — Києво-Печерська лавра). На відміну від звичайних ченців, Панкратій мав релігійне право вести богослужіння, причащати і сповідувати людей, які звертаються, відспівувати покійних для упокоєння.

Історичні джерела повідомляють, що він мав цілющий дар лікування будь-яких хвороб. Зазвичай, зцілював священнослужитель нужденних через помазання або пост. Ослабнувши, старець вирішує піти в далекі печери. Там він повністю віддається самітництву і стає відлюдником, що бачить мету свого життя тільки в молитвах Господу. Після того, як святий помирає своєю смертю, мощі його підлягали похованню в цьому ж місці.

Щоб увічнити пам'ять про праведного священника, який віддав все заради віри, 22 лютого відзначається день Панкратія, преподобного отця Печерського монастиря.

Як відзначали цю дату на Русі

Старші члени сімейства це свято проводили в клопотах. Прийнято було наводити порядок як в будинку, так і в усьому господарстві. Зламані речі лагодили, іржаві — змащували, викидати інвентар було вкрай небажано. Господині підраховували заготовки, що залишилися з зими, і складали прогноз про те, чи вистачить запасів до літа.

Люди похилого віку примічали, що свині шумлять до хуртовини, скло потіє до швидкого весняного тепла, а відлига на дахах — до лютих морозів.

Немовлята, що народилися напередодні цього дня все життя оберігалися преподобним Панкратієм і були наділені терпінням і спокоєм, якому можна тільки позаздрити.

Источник