22 січня — Пилипів день: історія, традиції та прикмети свята

Якщо не помитися у цей день, то вважалося, що на людину впадуть усі хвороби і тілесні, і душевні.

Народно-християнське свято Пилипів день відзначається 22 січня (9 січня за старим стилем) кожного року. У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Пилипа II, митрополита та чудотворця, інформує Ukr.Media.

22 січня був небезпечним днем. Бажано було не сваритися і не з'ясовувати стосунки. У цей день міг збунтуватися домовик або інша нечесть і, за повір'ям, якщо задобрити їх не вдасться, потрібно було поставити передом до порогу домашні капці.

Історія

У боярській родині, за часів правління Івана Грозного, народився хлопчик Федір. З юних років його душа стала належати Господу Богу, але за прикладом батька він пішов на військову службу. Продовжуючи відвідувати церкву, вирішив вести чернечий спосіб життя. Потай залишивши будинок, він відправився в Соловецьку обитель. Протягом 9 років слухняно трудився і був проведений в пресвітери та ігумена. Там його і нарекли ім'ям Пилип.

Він багато зробив для розвитку обителі: побудував лікарні, собори і храми, організував пустелі, де всі бажаючі могли мовчати. Одним з таких місць, яке Пилип і сам відвідував, була Пилипова пустеля.

Незабаром він був поставлений митрополитом Московської кафедри. Пилин зарекомендував себе грамотним керівником, але дуже часто у нього виникали протиріччя з Іоанном (Іваном) Грозним. В один із днів, за засудження опричнини, він впав в опалу царя.

8 листопада, під час служіння в Успенському соборі, Пилип був позбавлений сану і заточений в монастир. Пізніше його перевезли в Тверській Отроч монастир, де він і передбачив свою смерть від рук Малюти Скуратова.

Традиції та обряди

Головні традиції 22 січня — роботи по господарству, похід в лазню.

На Русі Пилипів день вважався днем господарських турбот. За час свят таких справ зазвичай накопичувалося безліч, і люди намагалися привести в порядок і свій будинок і себе. У цей день було прийнято затівати прибирання, прання, а також ходити в лазню. Це називалося "змивати Святки". По погоді цього дня визначали погоду на січень і вересень.

Господині на Пилипа мили будинок, прали. Про господиню будинку в народі говорили: "Будинок господинею стоїть". Тут після рясних свят дрівцят поменшало — потрібно було напиляти, нарубати, двір снігом замело — почистити треба, коротше всіх справ по господарству і не перерахуєш.

Прикмети

  • Який Пилипів день, такий буде кінець січня і вересень.
  • Якщо 22 січня стоїть ясна погода — в році, що наступив буде багатий урожай.
  • Якщо верхівки дерев заполонили ворони і галки — морози стануть сильнішими. Якщо ж вони розташувалися на снігу — буде тепло.
  • Якщо домашні тварини не хочуть виходити на вулицю або вийшли, але відразу повернулися в хлів, — скоро почне холоднішати.
  • Якщо кішка лежить, згорнувшись в калачик біля печі, або ховає мордочку — до холоду; лежить на підлозі черевом вгору, відкинувши хвіст, — до тепла; шкребе підлогу або ніжку столу — до вітру і хуртовини; стіну дряпає або тягнеться до води або п'є її більше звичайного — до негоди; міцно спить — до тепла.
  • Собака згортається калачиком — буде сильний мороз.
  • Народжені в Пилипів день володіють даром мирити всіх ворогуючих.

Источник