22 травня — Микола Весняний: історія, традиції та прикмети свята

З цієї дати чекали настання справжнього тепла і зростання трав.

Микола Весняний — народне свято, засноване на церковному святі православних в пам'ять про перенесення мощей святого Миколая. Відзначають свято 22 травня, за Юліанським календарем 9 травня. Є ще Микола Зимовий, яке відзначають у грудні, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Свято було засноване православною церквою. Дата, коли з'явилося торжество невідома. В цей день за православною традицією відзначають перенесення праху святого Миколая в місто Бар з Лікійського кафедрального храму. Ця подія відбулася в 1087 році 8 травня. Тому спочатку свято святкували 9 травня.

Є повір'я, що святий Микола ще в грудному віці дотримувався посту, харчуючись молоком матері тільки по п'ятницях і середах. Брало груди немовля один раз в день. Мати Миколи зцілилася від усіх хвороб після його народження.

Микола став архієреєм у віці 40 років. Жив на території сучасної Туреччини. Саме завдяки святому Миколаю в Америці з'явився Санта Клаус, який непомітно приносить в кожен дім подарунки в мішках. Одного разу святий врятував трьох дівчат від безчестя, підкинувши їм в будинок три червоних мішечки з грошима. Мішечки Микола кинув у відкрите вікно. Батько дівчат хотів продати їх невинність, оскільки був на межі банкрутства. Після подарунку Миколи така необхідність відпала.

Микола Чудотворець — один з найбільш шанованих у християнській традиції святих. Йому моляться люди, що знаходяться в подорожі. Молитви Миколі Чудотворцю допомагають при фінансових проблемах, в пошуках хорошої роботи. Незаміжні дівчата просять Миколу про доброго чоловіка. Студенти просять у святого допомоги в навчанні.

Традиції та обряди

Весняне свято Миколая вважається покровителем коней. З цього дня коні у селян переходили на харчування травою. Трава на полях вже стояла висока до цього часу.

В цей день селяни виганяли коней на пасовище на всю ніч. Люди влаштовували урочистості і проводили обряди.

В охорону табуна залишали неодружених хлопців. При цьому їм готували особливе частування на час відповідальної справи. Вночі хлопці їли здобні пироги з кашею. В цю ніч ніколи не спали. До хлопців приєднувалися дівчата, і починалися гуляння. Маленькі діти в цю ніч теж гуляли до пізньої години.

Молодь розводила багаття на галявинах. Співали пісні і влаштовували танці, грали на гітарах, грали в ігри.

Після ночі, зі сходом Сонця було заведено вмитися росою. Вважалося, що тоді хвороба обійде стороною на весь рік. Після цього люди йшли на городи і читали змови на родючість ґрунту і хороші врожаї.

З цього дня починався посів пшениці, вівса, гречки. Якщо раптом на цей день випадала посуха, Миколу Чудотворця благали про вологу для врожаю. Адже якщо дощу не буде, то і посіви не зійдуть.

Для настання дощів проводили такий обряд: на вулицю ставили порожній глечик і примовляли змову з проханням наповнити посудину дощовою водою.

Прикмети

  • Якщо в цей день цвіте вільха — пора садити гречану крупу;
  • Якщо картоплю не посадили до дня Миколи, то саджати її не потрібно. Врожаю з неї вже не буде;
  • Жаби «розкричалися» на болоті — урожай буде хороший;
  • На Миколи дощ — хороша прикмета. Це до соковитої трави для коней і багатого врожаю;
  • Якщо пішов дощ у цей день, то й літо буде спекотним;
  • Якщо на дубі листя не розгорнулося — сіяти пшеницю не можна;
  • Якщо черемха до дня Миколи не зацвіла — урожай пшениці не принесе очікуваних результатів;
  • Посуха на Миколу — літо буде спекотним, без дощів;
  • У вікно на Миколу нічого не можна викидати — удача піде;
  • Якщо у вікно залетів жук — до удачі;
  • Жаби по березі болота стрибають — дощі звуть;
  • Зірвати квітку «братки» — дощ покликати;
  • Жаба прискакала до порога — в будинку щастя буде.

Источник