На п’яти напрямках фронту відбулися 25 зіткнень, бої за Бахмут тривають

На п'яти напрямках фронту, де російські війська зосереджують основні зусилля, протягом доби відбулися 25 зіткнень, бої за Бахмут тривають.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 понеділка, 22 травня, передає Укрінформ.

«Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка», — йдеться у зведенні.

Як повідомляється, українською авіацією здійснені за добу загалом вісім ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки росіян та ще два — по їхніх зенітно-ракетних комплексах.

Підрозділи ракетних військ й артилерії ЗСУ зі свого боку уразили три райони зосередження озброєння та військової техніки, три склади боєприпасів, 11 артилерійських засобів і радіолокаційну станцію ворога.

Захисниками України знищений також розвідувальний безпілотник загарбників.

Російські війська загалом протягом доби здійснили 21 ракетний удар по Дніпру, Запоріжжю та населених пунктах Харківської області, застосувавши для цього чотири крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 (знищені Силами оборони), п'ять крилатих ракет Х-22, дві балістичні ракети "Іскандер-М", п'ять зенітних керованих ракет С-300 та чотири ракети невстановленого типу.

42 удари ворог завдав з авіації, зокрема, застосувавши іранські ударні безпілотники Shahed. За уточненою інформацією, українськими захисниками знищений 21 дрон з 21-го. Також російська армія здійснила близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони і населених пунктах.

Унаслідок ворожих атак є пораненні серед мирного населення, пошкоджень зазнали житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки, дитячий садочок й інша цивільна інфраструктура.

"Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою", — наголошують у Генштабі.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала, ознаки формування наступальних угруповань ворога не виявлені.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Російська Федерація продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

З мінометів і артилерії протягом доби загарбники били по Тимоновичах, Галаганівці та Заріччю Чернігівської області, Ходиному, Гірках, Будках, Катеринівці, Тимофіївці й Олександрівці Сумської області, а також по Морозовій Долині, Шевченку, Козачій Лопані, Гоптівці, Лук’янцях, Зеленому, Стариці, Гатищу, Плетенівці, Вовчанську, Варварівці, Нестерному, Бударках і Чугунівці Харківської області.

На Куп’янському напрямку протягом доби російська авіація завдавала ударів по району Орлянського, Кислівки і Табаївки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів від росіян зазнали Кам’янка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ, Гусинка, Табаївка й Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку загарбники били з авіації по районах Білогорівки Луганської області та Верхньокам’янського Донецької. Під ударами ворожої артилерії перебували, зокрема, Невське й Білогорівка Луганської області, Торське, Спірне та Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку російська армія продовжує вести наступальні дії, бої за Бахмут тривають. Авіаційних ударів загарбники завдали біля Бахмута й Іванівського. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південе та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку росіяни вели безуспішні наступальні дії в напрямку Новокалинового і Водяного. Протягом доби били з авіації по районах Авдіївки і Первомайського.

Артилерійських ударів загарбники завдали по районах Новокалинового, Бердичів, Авдіївки, Водяного, Первомайського та Карлівки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи Сил оборони відбили численні атаки росіян у районі Мар’їнки. Ворожих обстрілів зазнало село Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку наступальних дій війська РФ не проводили, натомість били з авіації по районах Вугледара, Пречистівки та Золотої Ниви, з артилерії обстрілювали Вугледар, Новоукраїнку та Пречистівку.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог продовжує вести оборонні дії, не припиняючи знищувати інфраструктуру населених пунктів, розташованих біля лінії бойового зіткнення.

Авіаційних ударів протягом цієї доби загарбники завдали по районах Малої Токмачки й Новоданилівки Запорізької області.

Від російських обстрілів потерпали Времівка й Новопіль Донецької області, Запоріжжя, Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка й Малі Щербаки Запорізької області, Херсон, Гаврилівка, Берислав, Веселе, Козацьке, Бургунка, Антонівка й Велетенське Херсонської області.

Як повідомляв Укрінформ, у Донецькій області український військовий знищив російський гелікоптер Мі-24 пострілом із переносного зенітно-ракетного комплексу "Ігла". 

Фото: Генштаб ЗСУ

Источник