24 квітня — Великдень: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна лаятися, влаштовувати з'ясування стосунків, чортихатися.

Великдень — це християнське свято. Католицька і православна релігія шанує світле свято Великодня. Щороку парафіяни вітають один одного з цим знаменним днем, який символізує початок чогось нового і дає надію на щасливе майбутнє, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Слово Великдень має єврейське коріння і означає торжество над смертю. Дослівний переклад церковного терміна "переступити", "обійти повз".

Єврейська історія відправляє людство в стародавні часи. Саме там зародилося свято.

Перш ніж єврейський народ покинув Єгипет, трапилася трагедія. Всі діти єгиптян раптово померли вночі. Це був гнів Небес. Євреї намазали косяки дверей кров'ю ягнят і жодна єврейська дитина не постраждала. Поспішно покинувши Єгипет, євреї вирушили в країну Обітовану — райське місце, яке за легендою повинно було подарувати їх життю спокій і умиротворення. Вони йшли дуже довго: пробиралися через топі і болота, пов'язали в хитких пісках на узбережжі Червоного моря і билися з палаючими вітрами пустелі. Єгипетські фараони посилали загони колісниць, щоб повернути кривдників і помститися за смерть ні в чому неповинних немовлят. Їм не вдалося це зробити. Раби покинули свої господарів назавжди. Відтоді «Песах» вважається іудейським Великоднем і святкується в Ізраїлі щорічно.

В релігії розрізняють також православну і католицькі пасхи. Ці дві релігії частина однієї віри — християнства. Історія розповідає про велике воскресіння Ісуса Христа після розп'яття. Господь ожив, повернувся з Царства і дав людям надію на світле майбутнє. При розп'ятті Христос дуже страждав, він був прив'язаний до величезного Хреста, руки були живцем прибиті величезними цвяхами, ноги теж. Його несли на найвищу гору і залишили вмирати. В релігії є кілька версій подальшого розвитку подій. В одній з них на 3 день Син Божий зник з хреста, його тіло не зуміли знайти і тому його учні і послідовники передавали один одному радісну звістку про щасливе Воскресіння. За іншою легендою тіло Христа перенесли в темну печеру, його вороги поставили перед входом варту. На третю ніч останки Ісуса зникли зі склепу. Нічого не помітивши, варта продовжувала охороняти порожню труну. Через деякий час до них спустився з небес ангел і повідав, що сталося, те про що говорив Син Бога: "не потрібно шукати живого серед мертвих, він там, де його справжнє місце".

Традиції та обряди

Світле свято Великодня є перехідним. Це означає, що він не прив'язаний до певної дати, і щороку буде нова.

В Україні офіційна релігія — православ'я. Перед святкуванням йде Великий піст. Люди відмовляють собі в певних продуктах, таким чином, очищають душу і організм від усього поганого. Вербна неділя — остання неділя перед Великоднем. За традицією в цей день повинна зацвісти верба. Дерево символізує прихід весни і допомагає впоратися з багатьма хронічними захворюваннями. Потім слідує Страсний тиждень.

Чистий четвер перед Великоднем говорить людям про те, що потрібно прибирати і наводити чистоту не тільки в будинку, але і в своїй голові. А також вода в цей ранок вважається священною і має цілющі властивості.

Страсна п'ятниця — це той день, коли розіп'яли Христа. Парафіянам забороняється завантажувати себе роботою і справами, а також не дозволяється приймати ванну. У суботу люди йдуть до церкви, щоб окропити святою водою головні атрибути свята: яйця, паски.

Неділя — день самого свята. Недарма Великдень прийнято відзначати в неділю: сенс, який туди вкладають люди — це «воскресити». У неділю відзначають свято.

Головною традицією в Великдень вважають приготування святкового столу. Обов'язково фарбують яйця. У сучасному світі є багато красивих наклейок, малюнків і візерунків зі спеціальною тематикою, що дозволяють яйцю виглядати привабливо і радувати око. Раніше всі фарбували в цибулинні — це надавало шкаралупі темно-червоний колір і було символом крові Христа.

До цього дня багато хто дотримується традиції битися яйцями. Суть обряду полягає в тому, що дві людини б'ють по яйцю. Один повертає його "носом", а інший задньою частиною. Перемагає той, у кого шкаралупа залишилася ціла. Те яйце, яке побило всіх, називають битком.

У Великдень багато господинь печуть паски. За смаком вони нагадують здобний, розсипчастий кекс. Є люди, які вважають за краще купувати паски в магазині. Їх також можна підібрати з красивою символікою Великодня.

Ще одна традиція полягає в тому, що люди розговляються. Після дотримання посту нарешті можна їсти продукти, які раніше були під забороною.

Девіз Великоднього дня звучить так: "Христос Воскрес — Воістину воскрес".

Католицька Пасха за своїми традиціями схожа на православну, але тим не менш є свої відмінності. Так, в католицькій вірі відбувається велике богослужіння з розведенням пасхального вогню. Вважається, що такий вогонь висвітлює всіх своїм божественним світлом, закрадаючись в найтемніші і страшні куточки людської душі. На свято у дворі церкви розводять вогонь і кожному прихожанину дають свічку з полум'ям.

У католиків також має значення дні тижня, що передують святу. Наприклад, у Великий четвер християни намагаються закінчити всі свої нагальні справи, а в Страсну п'ятницю, навпаки, звільнити день для відпочинку і спілкування з Господом. У неділю Папа Римський оголошує про воскресіння Христа і починається святкування. Основними атрибутами католицької пасхи є червоне яйце і пасхальний кролик.

Легенда свідчить: коли Марія Магдалена прийшла до імператора, щоб повідомити про воскресіння Ісуса Христа, той лише посміявся. Правитель заявив, що мертві не стануть живими, так само як і яйце з білого не перетвориться на червоне. Він прийшов в жах від того, що яйце, прямо на його очах поміняло колір, ніби наситилося кров'ю. Великодній кролик — це фігурка, якою прикрашають святкову їжу. Кролик є символом свята в Європі та інших країнах світу, де основна діюча релігія католицьке християнство.

Прикмети

Є багато прикмет, які допомагають людям у повсякденному житті:

  • На гроші — вранці неділі потрібно вмитися святою водою. У воду напередодні потрібно покласти срібну ложку або монету. Тоді весь рік буде рясним і вдалим.
  • На здоров'я — в першу недільну службу, людина, яка страждає від хронічних захворювань, повинна вийти на свіже повітря, тричі перехреститися і сказати: "Христос воскрес! А рабу (ім'я) здоров'я. Амінь".
  • На вагітність — в суботній день дівчина, яка мріє про дитину, повинна вибрати найбільше і стигле яблуко. Освятити його в церкві. З'їсти тільки в неділю на Великдень. Святий дух наповнити жінку плодючістю і Бог пошле їй дитину.

Источник