28 червня — День Фіта: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна лаятись, скандалити, вступати в конфлікт — може перерости до затяжної ворожнечі.

З прийняттям і поширенням православ'я (988 р.), старі звичаї не були викоренені повністю. Відбулося взаємне змішання традиційної культури і релігійної обрядовості, де більшість раніше язичницьких святкувань з невеликими змінами перекочували в церковний календар і стали асоціюватися з заступництвом того і іншого святого, інформує Ukr.Media.

Одним з таких свят є День Фіта. Воно святкується щороку 28 червня. У цю пору православний календар вшановує мучеників Віта Римського, і бувшими з ним годувальниці Крискентії і вчителя Модеста.

Історична довідка

Святий Віт з'явився на світ в 3 ст. н. е. в роду знатного чиновника Гіласа на острові Сицилія. Всі його домочадці разом зі слугами поклонялися язичницьким ідолам. Але волею Господньою, в наставники Віта був призначений християнин на ім'я Модест, який і прищепив любов хлопчика до віри Христової.

На радість вчителю, Віт ріс дуже релігійним і постійно молився про дарування йому Всевишнім сили чудотворення. І старанні молитви хлопчика були винагороджені — він знайшов дар до зцілення різних недуг. За допомогою своїх здібностей, Віт зміг переконати безліч язичників стати на шлях істинної віри.

В цей час трон Римської імперії займає імператор Діоклетіан і на християн починаються масові гоніння. Місцевий правитель радить батьку Віта відвернути того від християнства. На той час юнакові вже йшов 12-тий рік і він мав гучну славу чудотворця.

Сімейні вмовляння ні до чого не привели і Віт у супроводі своєї годувальниці Крискентії був відправлений під домашній арешт в сімейний маєток на Піренейському півострові в регіон Луканія. Там він продовжить свою лікувально-місіонерську діяльність, за що швидко був схоплений і доставлений на особистий імператорський суд.

Імператора був вражений глибокою вірою юнака. Ласкою і вмовляннями він намагався особисто схилити Віта повернутися до ритуалів предків, але юнак був непохитний і тільки продовжував наполегливо молитися. Нарешті Діоклетіан втомився від умовлянь і вдався до тортур.

Святого жорстоко побили і облили гарячою оливковою олією, яка при зіткненні з тілом мученика відразу втратила весь жар, не заподіявши тому ні найменшої шкоди. Нацькований на Віта голодний лев, мирно ліг біля його ніг, а отруйні змії відмовлялися кусати хлопчика.

Тоді імператор повелів розіп'яти юнака разом з супроводжуючими його домочадцями на хрестах і продовжити тортури. Бачачи страждання близьких йому людей, Віт попросив Господа про позбавлення і негайно їх душі вирушили на небеса. На момент страти Віту не виповнилося і 13 років.

Народні традиції та обряди

День Фіта — остання можливість для засіву полів зерном. У цю пору селяни особливо уважно стежили за домашньою худобою, що пасеться, і просили в молитвах святого Віта, щоб той відвадив тварин від недавно пророслих пагонів злакових, інакше їм загрожувала смерть від нетравлення шлунка.

Прикмети

  • Туман з ранку біля землі стелиться — найближчими днями чекайте злив;
  • Коники високо стрибають і голосно стрекочать — бути скоро бурі;
  • Що посаджено після свята Фіта, вже не дасть хороших сходів і врожаю;
  • Роси вранці багато — зерно цього року вродить;
  • 28 червня весь день дме потужний північний вітер — восени часто буде сильний град, тому урожай зерна потрібно збирати рано;
  • Півні затемна кукурікати почали — день буде дуже спекотним. Слід стежити за пожежами.

Источник