30 квітня – Зосима Пасічник: історія, традиції та прикмети свята

Якщо сьогодні працювати, то весь рік у роботі та справах супроводжуватиме удача.

Згідно з народним календарем, на 30 квітня випадає свято Зосима Пасічник. З ним пов'язані прикмети та повір'я, багато з яких існували в культурі слов'ян в давні часи. Крім них, в цю календарну дату також звертають увагу на традиції християнського народу, інформує Ukr.Media.

Традиції свята

30 квітня відзначають народне свято Зосима Пасічник. Назва торжества пов'язана з пам'яттю Зосима Соловецького. Він в давні часи був відомий, як християнський святий, зарахований до лику преподобних. Народився Зосима Соловецький на території сучасного Великого Новгорода, а потім переселився.

Історичні дані розповідають про те, що Зосима Соловецький за життя познайомився з ченцем Саватієм, з яким він в 1436 році заснував келію на території Соловецького острова. Відтоді, дізнавшись про християнського віруючого, до Зосима Соловецького стали приїжджати православні учні. Разом з ними християнський віруючий заснував на території острова Соловецький монастир.

Серед представників слов'янського народу протягом сотень років Зосима Соловецький і деякі його послідовники вважалися покровителями бджіл і людей, які займаються бджільництвом. Так, з 30 квітня кожного року у представників християнської віри здавна асоціювався вивіз вуликів на пасіки після зими. Протягом святкування люди молилися покровителям бджільництва про те, щоб в майбутньому їх очікував великий урожай меду.

На Русі існувала традиція, згідно з якою 30 квітня кожного року всі люди повинні були пробувати мед. Крім того, представниці прекрасної статі під час торжества виготовляли з нього різні страви, подавали до млинців та іншої солодкої випічки.

Прикмети та повір'я, пов'язані з народним святом

Відзначається, що в культуру представників слов'янського народу, а згодом і християн, входили різного роду прикмети та повір'я. На них люди звертали увагу споконвіку.

Формувалися прикмети та повір'я на тлі спостережень за навколишнім середовищем. Так, ті чи інші зміни християни пов'язували з іншими життєвими подіями, які в майбутньому стали являти собою закономірність.

З 30 квітня пов'язано кілька прикмет і повір'їв:

  • якщо бджоли стали літати біля квітів, значить, буде урожай меду;
  • буде великий урожай вишні, якщо бджоли на такі дерева сідають;
  • меду буде зібрано в майбутньому мало, якщо до 30 квітня бджоли все ще не стали активними;
  • сім'я буде щаслива, якщо 30 квітня в будинку будуть виявлені мурахи;
  • якщо на деревах багато шишок, значить, буде великий урожай ячменю;
  • гарна погода очікується, якщо граки один з одним грають в день 30 квітня;
  • день буде ясним, якщо рано вранці 30 квітня випадуть опади;
  • якщо кішки стали виходити з дому і спати на його порозі, значить, похолодання більше не очікуються;
  • чим більше вуликів вивезти в цей день, тим багатшим буде майбутній урожай меду, фруктів, а також ягід.

Слов'яни також здавна вважали, що сни, які прийшли в день 30 квітня, нікому не можна розповідати. В іншому разі побачене під час сну може в реальності не збутися.

Источник