4 грудня — Введення в храм Пресвятої Богородиці: історія, традиції та прикмети свята

У цей день забороняється прати, займатися роботою, пов'язаною з тертям і биттям, прибирати в будинку.

Діва Марія, Матір Божа — одна з найбільш шанованих в християнстві святих. Жоден інший лик, виключаючи, звичайно ж, Ісуса, не зображується іконописцями настільки багаторазово. Особливу роль вона відіграє у католиків, які моляться до неї навіть частіше, ніж Христу, вважаючи це більш дієвим способом звернутися до її сина. Пречиста Діва протегує породіллям і вважається заступницею дітей. 4 грудня православна церква відзначає Введення в храм Пресвятої Богородиці, інформує Ukr.Media.

Біографічна довідка

Маленька Марія з'явилася на світ в Назареті в родині Іоакима і Анни. Дожили до поважного віку бездітними, вони дали обітницю в разі послання їм дитини віддати її на служіння Богу. Сталося диво, і в день триріччя дочки батьки виконали обіцяне і повели її в Єрусалимський храм.

Шлях був неблизький і зайняв три дні. На чолі ходи йшли юні діви з палаючими свічками в руках, за ними — Марія, яка тримала за руки батьків, слідом — рідні та знайомі сім'ї. За переказами, дівчинка, незважаючи на виснажливу дорогу, легко підійнялася сходами храму, де її вже зустрічали служителі на чолі з первосвящеником. Дівчинку провели в Святая святих для здійснення молитви. Ця подія і відзначається як свято Введення.

Іоаким і Анна залишили дочку в храмі, де вона виховувалася разом з іншими цнотливими дівами в постійних молитвах. Після досягнення 15-річного віку, замість того, щоб повернутися в мирське життя і вийти заміж, Марія дала обітницю дівоцтва. Йосип, що заручився з нею, лише допоміг їй стримати обіцяне, і незабаром архангел Гавриїл приніс їм звістку про прийдешнє народження Сина Божого.

Трохи про традиції

Введення, також іменувалося на Русі святом молодої сім'ї, було завершальним в осінній низці подій і знаменувало прихід зими. До цього дня приурочувалося відкриття Введенських ярмарків. Найпопулярнішим товаром, яким там торгували, були сани. Якщо погода і стан доріг сприяли, влаштовували масові катання. Кращі сани традиційно діставалися молодятам. Святкування супроводжувалося вуличними зимовими іграми: молодь охоче кидалася сніжками і ліпила снігових баб.

Народні прикмети

У цей день варто було утриматися від повсякденних справ, що супроводжувалися тертям і биттям: прання, прибирання. Всі роботи, в ході яких доводилося копати землю, потрібно було відкласти до настання весни.

Морозна і сонячна погода на Введення вважалася запорукою гарного врожаю в майбутньому році. Холоди віщували морозну зиму з великою кількістю снігу. Мороз, що вдарив раптово, пророкував спекотне літо. Вважалося, що перший сніг, який вже випав до цього моменту, неодмінно розтане.