5 червня — Левон Огірочник (Левон Конопляник): історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не рекомендується мити волосся і купатися — до неприємностей.

Щорічно 5 червня православна церква святкує торжество пам'яті служителя церкви Леонтія Суздальського і Ростовського. Священик присвятив життя донесенню до єретиків істинного слова Господнього, відкинувши мирські блага і покірно зазнаючи всі послані випробування. На Русі дата відома як Левон Огірочник (Левон Конопляник). Це найбільш підходящий час для посадки гарбузових (особливо огірків) і посіву конопель, з яких варили кашу, ткали одяг і робили снасті, інформує Ukr.Media.

Історія житія

Згідно з відомостями з відкритих релігійних джерел, Леонтій був постриженим ченцем Печерського монастиря. Народився у візантійському Константинополі. Він ніс службу під керівництвом преподобного Антонія, великого засновника Києво-Печерської Лаври. У період послуху Леонтія звели в чин єпископа Ростовського, там і почалися його рівноапостольні діяння.

У Ростові священнослужитель зустрів різкий опір з боку жителів міста. Язичники, недавно вигнали двох його попередників — Іларіона і Феодора, не захотіли і слухати його промов. Незважаючи на агресію і зростаючі загрози чоловік продовжив свою паству, слідуючи Писанням і проповідуючи слово Боже. В один із днів розлючений натовп побив християнина, вигнавши його з міста. Леонтій покірно оселився в заміській халупі, побудованій власноруч. Деякі були настільки захоплені його смиренням і добротою, що приводили хрестити дітей. Цей факт спровокував хвилювання в суспільстві єретиків; зібравшись разом вони вирішили умертвити проповідника. Однак, слово пастиря зупинило злодіяння, і велика частина натовпу прийняла віру Леонтія.

У віці трохи більше 25 років святитель був по-звірячому убитий язичниками, які об'єдналися з волхвами. Останки його були з почестями поховані в храмі Пресвятої Богородиці в Ростові. Через пожежу, що згубила церкву в 1160 році, мощі були втрачені. Коли через кілька років святилище вирішено було відбудувати заново, робітники виявили труну з незайманим тілом проповідника. Одяг його був чистий і випрасуваний, ніби надітий тільки вчора, а обличчя єпископа було не зворушене часом. Як тільки будівельні роботи були закінчені, тіло убієнного священнослужителя перенесли в стіни храму, який отримав ім'я "Леонтія Чудотворця". Мощі його продовжували зцілювати безнадійно хворих і дарувати надію зневіреним.

Дату здобуття втрачених святих останків, 23 травня (нині — 5 червня), вважають релігійним святкуванням пам'яті Ростовського мученика і проповідника.

Як дата справлялася на Русі

Левона Огірочника (Левона Конопляника) зустрічали польовими роботами. Цей день вважався крайнім в період посадки гарбузових культур — більш пізні посіви не принесуть господині врожаю. Головне правило — огірки і коноплю потрібно садити одному, потай від сусідів, друзів і родичів. Перше насіння садять глибоко в землю, ховаючи руками від вітру і примовляючи спеціальні молитви на хороші сходи. Цікаво, що огірки, посаджені в цю дату, солили і консервували з особливим завзяттям. За народними повір'ями вони зміцнюють здоров'я і дарують довголіття.

Всі зміни флори і фауни на свято тлумачили як показник майбутньої врожайності. Якщо у дворі зацвіла горобина — конопля виросте висока і міцна. Багато оводів і мошок витає в повітрі — встановиться тепла погода і посіви добре зійдуть.

Источник