6 речей, які категорично не можна робити 13 і 14 січня

Святки – святкові дні, яких з особливим нетерпінням чекали наші предки, тривають, а разм з ними вихідні і відмінний настрій.

Адже для них це означало, що не тільки стіл буде ломитися від смачної і ситної їжі, але і свято загляне в кожен будинок. А саме: зазвучать колядки, щедрівки та посівальні побажання, передає Ukr.Media. 

Але якщо для сучасних жителів України суть колядок ще зрозуміла (прославляння народження Божого Сина), то з щедрівками і посіванням у багатьох виникають казуси. Не всі знають, чим відрізняються ці два обряди.

Чим щедрування відрізняється від посівання

В ніч з 13 на 14 січня зазвичай відзначається Старий Новий рік (традиція, яка виникла в результаті реформи 1918 року і переходу країни на григоріанський календар). Але для наших предків ці дні були особливими з іншої причини. Справа в тому, що 13 січня православна церква відзначає день преподобної Меланії (в народі її часто називають Меланка). А 14 січня – день пам'яті Святителя Василя Великого. І в ці дні було прийнято не тільки вітати всіх навколо зі святами, а й робити це в пісенній і віршованій формі.

13 січня зазвичай співали щедрівки. Робити це могли тільки дівчатка і дівчата. Після заходу сонця дівочі компанії ходять по домівках і бажають добра і щастя родинам, благополуччя, вихваляють господарів будинку. За це панянки отримують подарунки та частування.

А вже 14 січня посівають хлопці. Це традиція, яка пов'язана не з благополуччям роду або сім'ї, а з землеробством, оскільки Василь Великий є покровителем землі і тому для його задобрювання символічно «засівається» будинок зерном. Для цього можна, до речі, брати не тільки пшеницю, але ще і рис, і пшоно. До слова, хлопці починали посівати ще з півночі або приходили в будинок на світанку. А робилося це для того, щоб в будинок 14 січня, не дай Боже, не зайшла першою жінка. Тільки поява хлопця в цей день могла гарантувати хороший урожай і удачу в справах. Жінка ж – це до біди і неврожаю.

Що не можна робити на старий Новий рік

Не можна вимітати зерно, яким «засівали» будинок.

Також не можна закривати двері і не впускати в будинок щедрувальників та засівальників. Інакше закриються двері і для благополуччя цієї родини.

Не можна працювати або лаятися. Тільки веселитися і радіти. Інакше весь рік проведеш в чварах і з'ясовуванні стосунків.

Не можна їсти пісну їжу. Стіл повинен ломитися від смачної їжі. А починати вечірню трапезу 13 січня треба неодмінно з багатої куті, заправленої маком, медом і вершками або вершковим маслом. Якщо не дотримуватися цієї традиції, то не буде грошей в будинку.

До грошей в ці дні краще не торкатися. Тобто, заздалегідь приготувати купюри для посівальників, а врахувати решту грошей або давати в борг не можна в жодному разі. Вважалося, що подібне застереження допоможе збільшити фінансові надходження в новому році.

Сміття також не можна виносити з дому 14 січня, а то здоров'я винесеш із дому.

Читайте також: Що треба робити в Щедрий вечір та як вoрoжити