7 червня — Іван-Медяні роси: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні виходячи з дому, не можна дивитися на небо — погана прикмета, до сумних пригод чи новин.

7 червня православні віруючі всього світу справляють один із днів пам'яті великого проповідника Іоанна, Хрестителя Христа. У народі він більш відомий як Іван — Медяні роси. Свою другу назву він отримав за чудодійні властивості роси. Вважається, що ранкова волога смачна як мед і лікувальна як знахарське зілля, інформує Ukr.Media.

Історія житія святого проповідника

Іоанн Іудейський — один з найбільш шанованих святих у всій історії православного християнства. Він був прихильником аскетизму, проповідував християнство для іудеїв, хрестив Самого Христа. За останнє отримав своє народне ім'я — Хреститель Господній.

Хреститель Іоанн був по-звірячому обезголовлений Іродіадою і дочкою її Соломією з царського роду як помста за викриття шлюбного союзу самої Іродіади. Згідно з релігійними Писаннями цариця не дозволила слугам ховати тіло Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна спільно з головою. Відсічену частину сховали в глиняному глечику і заховали глибоко в землі на Оливній (Гелеонській) горі. Її випадково виявив місцевий вельможа, що збирався будувати на горі церкву. Сановник Інокентій дбайливо зберігав голову, а перед власною смертю сховав її у зведеному храмі.

Пізніше два паломники прибули в місто, щоб вклонитися Господньому гробу. Одному з ченців привидівся сам Іоанн, жестом вказав на місце, де знаходилися його останки. Послушники забрали голову, помістили її в мішок, але по дурості віддали її гончару, що зустрівся на шляху. Після смерті гончара голова потрапила до аріаніна, який використовував її для підвищення статусу аріанства. Чоловік цілив людей дивом мощей, приписуючи славу собі. Однак, обман скоро розкрився. Так частина останків потрапила до рук архімандрита, який переніс її до Константинополя.

За часів іконоборства мощі довелося таємно транспортувати в Комани (Абхазія). Патріарх Константинопольського собору, Ігнатій, отримав знак Божий про місцезнаходження мощей святого Іоанна. В яку саме дату була виявлена голова достеменно невідомо. Церковні тексти повідомляють, що в місцевий храм їх доставили 7 червня (раніше — 25 травня). Цей день заведено вважати третім набуттям втрачених мощей.

Традиції та вірування

Традиційно на Івана-Медяні роси робітники починали польові роботи. Перед посівом господині читали молитви покровителю свята, молили про високу врожайність хліба, захист від злих духів і так звану медяну росу. Поява липкої вологи на рослинах вважалося поганим знаком. З ним пов'язували смерть худоби, падіж овочів і корисних рослин. Якщо "медянка" прийшла в город, позбутися від неї непросто. Помічниками в цій справі стануть знахарі, які заговорюють урожай і обприскують його сумішшю мідного купоросу і пічної золи.

Церква відзначає урочистість тривалою літургією. Протягом тривалості служби священнослужителі читають молитви Хрестителю за здоров'я рідних і близьких. Віруючих в храмах більше, ніж у звичайні дні заведено обдаровувати один одного символічними подарунками на зразок іконок, молитвословів і хрестиків.

Источник