9 листопада — Обітниця на Параскеву: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не ходили в гості, щоб не винести щастя зі свого дому.

Православні християни відзначають 9 листопада переддень дня великомучениці Параскеви, коли традиційно шанують її пам'ять. Одна з назв свята — Обітниці. У ніч на 10 листопада жінки — їх покровителькою вважалася свята — давали обітницю виконати будь-яку непросту роботу мовчазно і зосереджено. Вважалося, що дотримання обітниці посприяє виконанню заповітного бажання і буде запорукою здоров'я близьких людей, інформує Ukr.Media.

Біографічна довідка

Великомучениця народилася в III столітті в родині заможного сенатора в Іконії, на території Римської імперії. Наречена П'ятницею (так з грецької перекладається Параскева), дівчинка стала довгоочікуваною дитиною для своїх батьків. Вони були християнами, довгий час молилися про дарування їм можливості продовжити свій рід, і ось в одну п'ятницю сталося довгоочікуване диво.

Параскева ще в юності втратила і батька, і матір, але зуміла зберегти віру в Христа. Дівчина була завидною нареченою, привабливою і заможною, але замість вдалого шлюбу віддала перевагу служінню Богу: допомагала бідним і проповідувала християнство. Серед її оточення виявилися як вдячні послідовники, так і заздрісники, які звинувачували її в чаклунстві. На території держави в той час панувало язичництво, влада жорстоко припиняла всі прояви інакомислення і уважно прислухалися до подібних донесень.

Юну проповідницю кинули в темницю, але вона дуже сподобалася епарху Аетію, місцевому правителю, який запропонував їй зректися своїх переконань і стати його дружиною. Отримавши рішучу відмову, він велів піддати дівчину тортурам, в ході яких періодично цікавився, чи не змінила вона своє рішення. Параскева стійко винесла всі муки, і пізніше її стратили.

Трохи про традиції

Обітниця на Параскеву, дана напередодні дня шанування святої, вважалася святим обов'язком і була обов'язковою до виконання. Невиконана обітниця загрожувала обернутися для людини втратою доброго імені. Обітницю зазвичай давали перед іконами святих і хрестами, а багаті віруючі часом навіть споруджували для цієї мети каплиці, де завжди підтримували чистоту.

Якщо ж в родині траплялося нещастя, вважалося, що в цей день слід попросити допомоги у великомучениці Параскеви. Потрібно було дати обітницю, виконати її, не вимовляючи при цьому ні слова, а вранці відправитися до церкви і звернутися з молитвою до святої.

Народні прикмети

9 листопада наші предки вранці виходили на вулицю, придивлялися до дерев: якщо їх гілки заіндевіли — очікували морозів. Туман пророкував прийдешнє потепління. Сніг, що випав на сиру землю, віщував раннє прибуття весни і велику кількість пролісків.

Актори, які отримували в цей день квіти після вистави, не прагнули забирати їх додому — вважалося, що це призведе до згасання популярності.

Источник