9 січня — Степанів день: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна відразу після пробудження босою ногою ступати на підлогу.

День, шанований в народі як Степанів день, припадає на 9 січня. Християни ж в цей час поминають архідиякона Стефана, інформує Ukr.Media.

Життя святого Стефана

Стефан по вірі відносився до євреїв-елліністів. Коли образ Святого Духа з'явився апостолам, Християнська церква набула більшого впливу і повноваження. В її віданні тепер перебували жебраки, убогі і сироти. Проповідники вирішили вибрати сімох людей в якості помічників. Стефан виявився одним з них. За вміння проникати словом в душу парафіян і сильну віру, деякий час по тому його призначили на посаду архідиякона. Потім всім дияконам дозволили проповідувати.

Стефан вів свою діяльність на території міста Єрусалиму. Уміння підбирати потрібні слова під час проповіді і звертати увагу парафіян на чудеса Божі, що дуже не подобалися фарисейцям. Стефана схопили і судили, а підкуплені свідки розповіли, що в проповідях своїх він згадував Бога і Мойсея нехорошими словами.

Суд виніс вирок, Стефана засудили до страти через побиття камінням. Протягом всієї екзекуції Стефан безперервно молився і просив у Бога захисту і допомоги, щоб він показав всім людям, що суд несправедливий. Після страти Стефана через час в Єрусалимі почастішали нападки на віруючих християн.

Звичаї дня

  • У Стародавній Русі Степанів день був пов'язаний з обрядом стругання кілків і розміщення їх в кутах двору. Русичі вірили, що так вони виганяють зі свого житла злих духів.
  • Молодим дівчатам належало здійснювати обряд прощання з сумом. Для цього потрібно було переливати воду в особливу посудину, і це дійство допомагало їм звільнити серце від печалі.
  • Жителі села на загальних зборах вибирали пастуха. Для такої професії була потрібна людина особлива, яка вміє домовлятися з лісовим духом. Дане вміння гарантувало збереження худоби на весь час випасу.

Прикмети свята

  • Рясний сніг в цей день обіцяє великий урожай грибів і ягід.
  • Іній на деревах — чекайте багатого врожаю зернових культур.
  • Ворони будують свої гнізда прямо на снігу — це до швидкого потепління.
  • Кінь став до землі притискатися — до настання помітного тепла.
  • Святого Стефана здавна вважали покровителем домашніх тварин, особливо коней. Якщо животина хворіла, потрібно було покласти в поїльник або відро з водою срібну монету, витягнути її і дати цієї води тварині. Вважалося, що обряд в Степанів день позбавить коня від недуги.

Источник