Байдикування на робочому місці корисно і вчені довели це

Тепер для неробства і ліні є науково-обґрунтоване виправдання.

Вивчивши рівень стресу і кількість депресій, які зараз викошують сучасне суспільство, різні авторитетні групи вчених дійшли висновку, що люди просто не здогадуються про користь неробства. Вони шукають формулу успіху, звалюючи на себе справи і непотрібні проблеми, забуваючи про головне джерело енергії — тишу. Нескінченні "щурячі перегони" негативно позначається на самопочутті людей і, як не дивно, на якості їх роботи, інформує Ukr.Media.

У жителів великих міст зовсім не залишається часу на відпочинок через роботу і довгі поїздки до неї. Зрештою такі люди або бояться виділити собі хвилинку на перепочинок, або виділяють — а потім відчувають за це провину. Це призводить до того, що стрес накопичується і заважає нормальній роботі мозку.

Різницю між тривалим неробством (яке, до речі, теж призводить до депресій) і тимчасовим відпочинком можна порівняти з тренуваннями в спортзалі — м'язову масу не наростити, якщо не давати тілу час на відновлення. Так само працює і мозок. До того ж, якщо постійно завантажувати його справами, можливість для креативних рішень — в тому числі по роботі — опуститься до нуля.

Американський вчений Ендрю Старр говорив про це у своїй книзі "про користь ліні", а британські психологи Сенді Манн і Ревекка Кадман навіть довели ці твердження експериментом.

Трьом групам дали два однакових блоки завдань: виконати спершу нудну роботу, наприклад читати вголос і переписувати імена з телефонної книги, а потім приступити до креативної частини — придумати нові і цікаві способи використання одноразових стаканчиків. Перші дві групи блискуче впоралися з творчою роботою, з радістю накинувшись на неї після похмурого завдання. Однак третя група, яка почала з креативного проєкту, ледь його не провалила.

У Голландії навіть існує окреме слово "ніксен", яке описує стан, коли людина не зайнята нічим особливим. Психологи окремо пояснюють, що таке правильний відпочинок для Мозку: перегортання стрічки новин, як і зміна діяльності, сюди не підходить. Потрібно переключитися на улюблене хобі: подивитися фільм або серіал, почитати книгу, пограти у відеогру, поспілкуватися з друзями, зайнятися спортом і так далі. Але важливо в такі моменти не забувати і повністю вимикати голову — наприклад, відправитися в поодиноку прогулянку, не відволікаючись на гаджети. В голові будуть проноситися обривки думок, які допоможуть розібратися в собі і наштовхнуть на розв'язання будь-якої проблеми.