Бажання зайняти вільний час корисними справами може привести до прямо протилежних результатів

Причини відмовитися від звички постійно займати свій вільний час.

Багато людей відчайдушно намагаються стати продуктивнішими. Але з усіх можливих способів більшість вибирає використовувати максимум вільного часу, щоб встигати виконувати більше завдань. На жаль, цей підхід свідомо приречений на провал. Більш того, в деяких випадках він може привести до зворотного результату. Ми зібрали кілька причин, чому вам варто відмовитися від звички займати весь свій вільний час, інформує Ukr.Media.

Ви заважаєте собі відпочивати

Якщо ви ставите перед собою мету не сидіти склавши руки — ви не даєте собі відпочивати. Відпочинок необхідний для того, щоб ви могли нормально виконувати свої посадові обов'язки. Ви витрачаєте свої сили на роботу, спілкування, домашні справи, але ресурси потрібно заповнювати. Причому необов'язково ваш відпочинок повинен бути активним. Іноді єдине, що вам хочеться, — це завалитися на диван, повністю розслабитися, погортати соціальні мережі або влаштувати марафон улюблених фільмів. У цьому немає нічого поганого, якщо після такого проведення часу ви відчуваєте себе енергійними і готовими рухатися далі.

Ви не отримуєте задоволення від того, що робите

Коли ви робите щось лише тому, що "повинні" або тому що не хочете витрачати свій вільний час на якісь непотрібні, як вам здається, заняття, ви не отримуєте задоволення. Природно, вас не цікавить сам процес, ви думаєте лише про те, як швидше закінчити розпочате. Як підсумок — ви отримуєте погано виконану роботу, яку швидше за все доведеться переробляти, поганий настрій і втому. Намагайтеся якомога частіше вкладати свої ресурси в ті заняття, які будуть надихати, викликати позитивні емоції. Тим більше якщо ці завдання не є для вас першорядними.

Ви витрачаєте забагато ресурсів на те, що не є важливим

Якщо ваша основна мета — весь час бути чимось зайнятими, ви навряд чи стежите за тим, наскільки пріоритетні завдання, за виконання яких ви беретеся. Все набагато простіше: ви просто йдете за списком справ на день. Уявіть, скільки ресурсів ви витрачаєте на те, що не є для вас важливим. Ви можете вкладати свій час і сили в заняття, що не змінюють ваше життя в кращу сторону і не наближають вас до досягнення поставлених цілей.

Ви рідко залишаєтеся наодинці зі своїми думками

Вам життєво необхідно давати собі можливість розслабитися, не займаючи себе абсолютно нічим. Тільки в такому стані ви можете приділити увагу потоку думок: обміркувати подальші плани, проаналізувати свої вчинки, дати волю натхненню. Ви не зумієте зробити це, будучи сконцентрованими на виконанні будь-якої задачі. В такому стані вас постійно буде щось відволікати, і думки будуть уривчастими.

Ви не добиваєтеся бажаного

Успіх залежить зовсім не від того, скільки ви працюєте. Можна постійно бути зайнятими і при цьому ніяк не наближатися до досягнення поставленої мети. На результат впливають інші фактори: наприклад, те, які саме дії ви робите, наскільки серйозно підходите до планування свого часу, як швидко робите роботу над помилками, чи йдете на виправданий ризик. Ваш прогрес залежить від безлічі обставин. Так що зупиніться і краще приділіть належну увагу оцінці ситуації, перш ніж братися за щось нове.

Ви втрачаєте свою продуктивність

Якщо ви постійно зосереджені на тому, щоб використовувати якомога більше свого часу для чогось корисного — ви втрачаєте свою продуктивність. Для досягнення кращих результатів важливо не те, скільки годин ви витрачаєте на роботу, а то, скільки ви встигаєте зробити за певну одиницю часу. Для того, щоб встигати більше, вам необхідно змістити свій фокус.

Вам стає складно концентруватися на чомусь одному

Коли ви постійно прагнете заповнити весь свій вільний час будь-якими справами — ваша увага розсіюється. Ви перемикаєтеся між різними видами діяльності, не даєте собі відпочивати, не робите перерви після завершення роботи. Вам стає набагато складніше концентруватися на виконанні поточного завдання через сильну втому, тривогу і стрес. Цілком ймовірно, що в майбутньому вам буде потрібно куди більше часу, щоб реалізувати намічені плани.

Ви перестаєте відчувати себе щасливими

Постійно жити за принципом "ні хвилини без діла" — дуже погана ідея, яка неодмінно знизить якість вашого життя. Навряд чи ви зможете відчувати себе щасливими, усвідомлюючи, що вам необхідно займатися чимось корисним. Те, що вам хочеться в моменті, так і залишається лише бажанням. Як підсумок — черпати позитивні емоції вам нізвідки, адже ви занадто сильно зайняті плануванням власного життя, щоб просто почати жити в своє задоволення.

Ви допускаєте помилки

Чим більше часу ви працюєте, тим менше сил і бажання робити все якісно. Хочете ви цього чи ні, ваш мозок поступово здається, вимагаючи відпочинку. Тому ви і допускаєте дурні помилки, скоріше через неуважність, ніж від незнання чогось. Зрозумійте: ви скільки завгодно можете переконувати себе в тому, що час потрібно витрачати з розумом, займаючи себе чимось корисним. Але навряд чи від цього результат праць зміниться в кращу сторону. Найімовірніше вам доведеться розбиратися з безліччю помилок, через які постраждає продуктивність і якість роботи.

Ви перестаєте аналізувати результати роботи

Щоб рухатися у вірному напрямку, необхідно також приділяти час аналізу виконаної роботи. Мало просто виконати завдання, потрібно ще й оцінити те, що ви зробили, насолодитися результатами, прикинути, які недоліки допустили і як можливо поліпшити свої показники. Хоч на перший погляд може здаватися, що все це робиться швидко, для цього теж потрібен час. Причому бажано, щоб ви не підганяли себе і не змушували аналізувати свої дії за якимось розкладом.

Ви втрачаєте можливість проводити час з близькими

Найголовніше, що є в вашому житті, — це ваші близькі люди. Рідні, друзі, кохана людина і просто знайомі, з якими вам спокійно, весело і цікаво, — не вічні. Не можна постійно відкладати зустрічі з ними на міфічне "потім". Одного разу ви можете сильно пошкодувати, що провели з близькою людиною занадто мало часу. Втрачені моменти неможливо повернути, так що не поспішайте відмовлятися від спільного дозвілля.

Источник