Чи безпечно пити вітаміни без призначення лікаря

Особливо актуально в зимовий період.

Кожен з нас періодично стикається з авітамінозом — особливо сильно ми його відчуваємо наприкінці зими та навесні, тому що в цей період ми отримуємо найменше вітамінів зі свіжих овочів та фруктів. Авітаміноз проявляється у зниженні імунітету, ламкості нігтів, випаданні волосся, постійній втомі — і може призводити до серйозніших хвороб. Це відомий факт, тому часто ми починаємо приймати вітаміни, не консультуючись із лікарем. Але таке рішення може бути ще небезпечнішим за дефіцит вітамінів, інформує Ukr.Media.

Якщо ви вирішили приймати вітаміни без призначення лікаря та попередніх аналізів, ви ризикуєте переборщити з ними. Експерти радять ставитися до вітамінів так само, як ми ставимося до всіх пігулок, і не займатися самолікуванням. Їхній профіцит може призводити до серйозних захворювань і навіть травм органів, які потім доведеться посилено лікувати.

Тому якщо ви почуваєтеся слабко і підозрюєте, що, швидше за все, це через авітаміноз — перш за все йдіть до лікаря. Швидше за все, вам призначать здачу аналізів, які покажуть, чого у вашому організмі не вистачає. Лише після цього лікар призначить вам вітаміни, які слід пропити курсом — регулярно робіть чек-апи, щоб відстежувати, коли варто припинити прийом.

Якщо йти до лікаря та здавати аналізи бажання немає, спробуйте отримати вітаміни природним чином. Їжте сезонні овочі та фрукти, постарайтеся вести здоровий спосіб життя, регулярно займайтеся спортом та проводьте більше часу на свіжому повітрі. Всі ці, на перший погляд, прості та банальні поради справді допомагають заповнити дефіцит вітамінів в організмі.