Чи потрібно з’їдати по два яйця щодня і що станеться, якщо цього не робити

Спробуємо відповісти на ці та інші питання.

Людство споживає яйця птахів вже не одну сотню років. Але в останні десятиліття суперечки навколо цього продукту ведуться і вченими, і обивателями. Чи шкідливо їсти яйця кожен день? Чи сприяють вони підвищенню холестерину? Які яйця більш корисні-варені або сирі? На ці та інші питання зараз і спробуємо відповісти, інформує Ukr.Media.

Наскільки корисно включати яйця і страви з ними в щоденне меню

Корисно-безумовно. Білок з яєць добре засвоюється, втамовує голод і допомагає м'язам працювати як треба. Що ж стосується холестерину, яким багатий жовток яєць, то це зовсім не той "шкідливий" холестерин, що провокує появу бляшок на стінках судин і інші неприємності. Тип холестерину з жовтків якраз необхідний організму, але в розумних дозах. З'їдати по два яйця на добу можна, але робити це на регулярній основі — вже зайве: надлишок жиру і білка шкідливий для печінки і нирок і сприяє набору ваги.

В яких яйцях більше корисного

Тут вже варто звернутися до безпосередньо хімічного складу яйця і того, що відбувається з деякими з цих компонентів при обробці і без неї. Так, білок з сирих яєць засвоюється куди повільніше, ніж з варених або смажених, але при варінні або смаженні яєць втрачається частина калію, фосфору і вітамінів. Чи є ризик захворіти на сальмонельоз, якщо пити сирі яйця? Є, але невеликий: всі покупні яйця зазвичай проходять пастеризацію. Але навіть якщо ви маєте свою власну курку і вживаєте в їжу знесені нею яйця, то і тут можна не переживати: приблизно на 30 тисяч яєць сальмонелами заражено тільки одне. Але, звичайно, мити яйця перед безпосереднім їх приготуванням зайвим не буде.

Яйця зі шкаралупою коричневого кольору краще білих

Це не так: хімічний склад яйця однаковий що в першому, що в другому випадку. Колір шкаралупи взагалі не впливає на те, скільки в яйці білка, холіну або іншого компонента і залежить від породи курки і її раціону, а також того, чи гуляв птах на волі або сидів в клітці.

Колір жовтка

На його забарвлення впливає раціон курей: яскраві жовтки будуть у несучок, яких годували зерном з добавкою кукурудзи, кропиви і люцерни. Так, в жовтках, що мають більш темний колір, більше корисних каротиноїдів, але не набагато. Світлі жовтки не говорять про те, що яйце зіпсоване або не корисне.

Зберігання

Чи треба неодмінно зберігати яйця в холодильнику і мити? Мити бажано, але враховуйте, що миття знищує не тільки сальмонел, але і захисний шар яєчної шкаралупи. Тому після миття яйця треба або відразу готувати, або поміщати в холодильник, щоб вони не протухли. І не вибирайте для їх зберігання відсік на дверцятах: яйцям потрібна постійна температура для збереження. Середня полиця буде ідеальним місцем.

Яйця зміцнюють волосся і оздоровлюють шкіру обличчя

Так воно і є. Але лише у тому разі, якщо ви їх їсте, а не робите з них маски. Будучи нанесеним на шкіру або волосся, білок просто налипає на їх поверхню, звідси і ефект гладкості і підтягнутості шкіри і блиску — на волоссі. Але після того, як ви вмиєтеся з милом і помиєте голову шампунем, плівочка, створена яєчним білком, змиється, і все повернеться на колишні позиції. Білок, каротин і вітаміни з яєць краще засвоїться і допоможуть вашій красі лише тоді, коли потраплять в шлунок.

Источник