Чи справді ви готові до використання контактних лінз?

Офтальмологи всього світу фіксують збільшення кількості пацієнтів, які мають інфекційні або гіпоксичні ускладнення, пов’язані із використанням лінз. Ця проблема є результатом легковажного відношення користувачів до контактної оптики. А ще політики виробників, які наголошують на перевагах лінз і майже нічого не кажуть про складнощі використання і протипоказання. А їх існує немало.

Чого не можна робити в лінзах?

  • В них не можна спати. 

Для багатьох це твердження стане несподіванкою, адже існують контактні засоби з безперервним режимом використання. Виробники заявляють, що їх безпечно носити 30 днів, не знімаючи. Офтальмологи ж радять знімати оптику на ніч, адже цілодобове використання у 8 разів підвищує ризик появи мікробного кератиту.

  • Плавати у відкритих водоймах

М’які лінзи мають пористу структуру, тому вбирають забруднення з повітря та рідини, з якою контактують. У прісній та солоній воді мешкає багато мікроорганізмів, найнебезпечніший із них — акантамеба. Цей паразит викликає акантамебний кератит, який часто закінчуються повною втратою зору. Коли на очах є контактні лінзи, не варто приймати душ, вмиватись, а тим більше — купатись у басейні чи природних водоймах.

  • Носити під час алергії, застуди чи ГРВІ 

Контактні засоби варто негайно знімати при перших ознаках вірусних захворювань. Підвищення температури, озноб, слабкість чи нежить — все це підстави замінити лінзи на окуляри. Використовувати їх знову можна лише після повного одужання. Також контактні засоби не варто носити, маючи симптоми алергії.

  • Довго перебувати у приміщеннях із забрудненим повітрям

Контактну оптику не рекомендують носити працівникам заводів, які виготовляють фарби, лаки, парфуми та інші речовини із сильним запахом. Це ж стосується задимлених приміщень та виробничих процесів, що пов’язані із випаровуваннями. Людям, які працюють на виробництвах, офтальмологи частіше призначають окуляри, адже вони захищають очі від шкідливих випарів та можливих травм.

Ви все ще не передумали?

Якщо вас не лякають протипоказання, описані вище, — записуйтесь на прийом до офтальмолога. Це потрібно, щоб перевірити гостроту зору, стан очей та отримати рецепт. Зазвичай обстеження триває до 30 хв без болю та дискомфорту. Перевірити очі та отримати рецепт на лінзи можна у більшості приватних офтальмологів, оптометристів та навіть у салонах оптики. У Києві це можна зробити в одному із салонів оптики Київлінза https://kyivlinza.ua/, там ця послуга є безкоштовною.

Обстеження також необхідне, щоб перевірити готовність очей до використання контактної оптики. За допомогою щілинної лампи лікар перевірить наявність запалень чи новоутворень у тканинах ока. А ще оцінить якість слізної плівки — це важливий аспект для комфортного та безпечного використання лінз. Якщо у вас не виявиться протипоказань чи схильності до синдрому сухого ока, ви отримаєте рецепт на лінзи та оберете першу пару.