Чи варто заводити друзів на роботі — усі «за» і «проти»

Дружні відносини з колегами мають не лише переваги, але і свої недоліки.

Кажуть, що люди, у яких є друзі на роботі, — справжні щасливці. Адже третину свого життя, яку їм доводиться працювати в поті чола, вони одночасно проводять з людьми (або людиною), близькими їм по духу. Але, як показує досвід, в тому, що у вас на роботі є друзі, є не лише переваги, але і свої недоліки, інформує Ukr.Media.

Які існують "плюси" дружби на роботі?

Сприятлива атмосфера

Ми добре знаємо, як багато залежить від атмосфери на роботі. Одна справа, коли довкола люди, абсолютно не симпатичні вам. І зовсім інша — друзі. На роботу ви біжите з радістю, адже ще до початку робочого дня встигнете поділитися всіма радісними і сумними подіями в особистому житті.

Допомога і взаємовиручка

Рідко колега буде витрачати свій час, щоб допомогти вам, якщо накопичилося багато роботи і ви просто фізично не встигаєте. Але справжній друг обов'язково допоможе, адже знає, що в разі необхідності ви теж його не кинете.

В курсі всіх справ

Якщо у вас є подруга з бухгалтерії, ви знаєте, коли буде аванс або зарплата. Подруга з приймальні повідомить, коли шеф їде на зустріч (і ви зі спокійною душею зможете збігати в магазин або перукарню).

Попередять про "небезпеку"

Якщо над вами збираються хмари, хто як не друг повідомить вам про це? Ви зможете "підготуватися" до наступу, обміркувати, як реагувати на "бомбардування", і встигнути створити собі пристойне алібі.

Організація "прикриття"

Друг завжди "прикриє" вас, якщо ви, наприклад, спізнюєтеся на роботу або, навпаки, тікаєте раніше.

А які ж "мінуси" дружби на роботі?

Багато часу йде на розмови

Іноді ви помічаєте, що багато робочого часу дійсно йде на розмови. Особливо це очевидно, якщо ваша зарплата безпосередньо залежить від виконаної роботи.

Неоднозначна оцінка дружби керівництвом

Треба сказати, що дружба в колективі неоднозначно розцінюється ії керівництвом. Начальнику подобається, коли немає чвар і скандалів, але дружбу він теж не вітає.

  • По-перше, більшість керівників вважає, що офіс — це не клуб за інтересами і ходити на роботу потрібно тільки з однією метою, а саме збільшувати прибутковість підприємства і невпинно підвищувати імідж фірми.
  • По-друге, будь-яка дружба (і особливо перекури по 20 хвилин) забирає дорогоцінний робочий час.
  • По-третє, коли підлеглі дружать, вони можуть об'єднатися проти начальника і покривати одне одного. В такому разі бос буде просто не в курсі багатьох проколів і помилок у роботі, які будуть ретельно ховатися спільними зусиллями друзів.

Сварки погано впливають на ефективність роботи

Навіть у найбільш нерозлучних друзів бувають сварки. Якщо вона затягнеться, то йти на роботу вам більше не захочеться. Працездатність падає, а настрій — "на нулі".

Секретна зброя

Можна щось не поділити на роботі. Наприклад, претендувати на одну і ту ж керівну посаду. Суперництво призведе не лише до припинення дружніх відносин, але і до того, що всі ваші проколи можуть стати відомими керівництву.

Небезпека викриття

А ще не потрібно забувати, що подруга чи друг знають не лише про ваші робочі секрети, а й подробиці вашого особистого життя. Звичайно, розкрити їх "всьому світу" було б вершиною підлості. Але ви чомусь починаєте боятися.

Дружити чи не дружити — ось у чому питання. Звичайно, дружити. Але пам'ятайте, що ніхто не вбереже ваших таємниць краще, ніж ви самі. Тому не розповідайте про все навіть найкращим друзям.

Источник