Чоловік заробляв дуже мало грошей, але одна порада мудреця змінила все

Повчальна притча про те, чому не варто боятися змін у житті.

Колись давно, на березі однієї річки жив старий рибалка зі своєю сім'єю. Риболовля була їхнім сімейним ремеслом. Були часи, коли риби в річці було достатньо і сім'я рибалки жила досить заможно. Однак, ті часи давно в минулому. Зараз річка не приносить більше таких доходів, як раніше. Рибалка не може дозволити собі купити новий човен, а старий вже зовсім розпадається. Тому, кожен новий день рибалки починається з того, що він лагодить човен і готує його до роботи, інформує Ukr.Media.

Одного разу в будинок рибалки прийшов старий мудрець і попросився переночувати. Сім'я рибалки дуже душевно прийняла дідуся, нагодували його вечерею, якої ледь вистачило на всіх і поклали спати в найзручнішому і найтеплішому місці в будинку.

Прокинувшись вранці, мудрець почав збиратися в дорогу. Він подякував родині рибалки за гостинність і запитав, чим він може їх віддячити за такий теплий прийом.

Рибалка подивився на дідуся, який виглядав ще біднішим, ніж сам господар, посміхнувся і сказав:

— Якщо хочеш нам віддячити, то порадь, як мені з цієї бідноти вирватися? Ти дід мудрий, життя прожив, точно знаєш секрет успіху.

— Якщо хочеш вибратися з убогості, втопи свій човен — сказав дідусь і пішов.

Рибалка не прислухався до поради мудреця: "як же я втоплю свій човен, якщо він єдиний нас годує. Якщо я втоплю його, то ми всі помремо від голоду". І рибалка став і далі жити колишнім злиденним життям, яке ставало все біднішим і біднішим. Все частіше сім'я рибалки лягала спати без вечері, а іноді і без обіду.

Одного разу, коли рибалка плавав по річці в пошуках риби, почалася сильна гроза. Хвилі і сильна течія кидали човен об круті скелі і врешті-решт розбили його. Рибалка дивом врятувався і повернувся до сім'ї живим і здоровим. Посиділи вони з дружиною, подумали, порадилися як далі жити і вирішили йти вниз за течією в пошуках кращої долі.

Через кілька днів річка привела їх у велике рибальське поселення. Тут було безліч човнів, від маленьких до величезних. Зрадів рибалка: "Ну нарешті і ми заживемо як люди!", але свого човна у нього не було, і грошей не було, щоб його купити.

Одного разу сидів рибалка на березі, сумував, думав що і як йому робити далі. А повз пропливали човни, багато човнів. Дивився він на них і мимоволі став думати: "непогано було б цей човен відремонтувати і ось у цього дно потрібно просмолити, а ось цьому не завадило б борти зміцнити". Розмірковував він так і думка прийшла йому в голову: вирішив він човни лагодити. А це він умів дуже добре, адже, свій старий човен розбирав до гвинтика неодноразово.

Став рибалка майстром відомим не тільки в поселенні, де вони жили, а й за його межами. Почали до нього приїжджати люди з інших міст по допомогу.

Йшов час, рибалка заробляв все більше і більше грошей. З часом він купив великий будинок і власний човен. Про ті страшні голодні часи вони з дружиною вже навіть забули.

Якось раз згадав рибалка старого мудреця і пораду його, що човен потрібно втопити, щоб з убогості вирватися. Тільки тепер зрозумів рибалка, якою насправді корисною була порада старого діда.

Мораль притчі проста: не варто боятися змін у житті. Все, що з нами відбувається — це все на краще, особливо коли ви готові ці зміни прийняти. Не тримайтеся за старе і минуле, інакше ви ніколи не зможете жити по-новому.