Чому парфуми та креми псують ювелірні прикраси

Погодьтеся: ніхто не хоче купити браслет жіночий, а за кілька днів помітити, що він покрився темними плямами або білим нальотом. Насправді — це природний процес, який пов’язаний з хімічними властивостями дорогоцінних металів. Проте подібних неприємностей можна уникнути, якщо правильно носити ювелірні вироби й ретельно за ними доглядати.

Чому косметика і ювелірні прикраси — не найкращі товариші

Все прекрасне вимагає дбайливого ставлення: і ювелірні вироби, і наша зовнішність. Поєднати косметику з ювелірними прикрасами можна. Лише потрібно це правильно зробити.

ТОП-3 косметичних засоби, котрі псують прикраси

Цікаво, що золотим або срібним виробам шкодить не лише косметика, а й звичайна вода. Вмивання проточною водою з високим вмістом хлору позначається на зовнішньому вигляді прикрас. З часом вони стають тьмяними, а дорогоцінне каміння не так виблискує, як у момент купівлі. Наприклад, камені з пористою структурою (перли, корал, перламутр) зовсім не терплять контакту з водою. Тому прикраси з такими вставками краще знімати навіть під час звичайного вмивання. Що стосується найбільш небезпечної косметики:

  1. Засоби для вмивання. Пінка й гель, котрі часто використовуються для догляду за обличчям, створюють на прикрасах невидиму плівку. З часом вона темніє й прикраса втрачає природний блиск. Масло, котре може входити до складу таких продуктів, притуплює натуральне сяяння діамантів, кубічного оксиду цирконію. Ексфоліанти (скраби й пілінги) містять абразивні часточки. Саме вони здатні зруйнувати структуру ювелірних прикрас. Чим вища проба, тим більшої руйнації може зазнати прикраса.
  2. Засоби для зволоження. Мають негативний вплив на опал і перли. Прикраси з білого золота й срібла варто надягати на суху й чисту шкіру.
  3. Парфуми. Спершу наносять аромат, а тоді надягають ювелірні прикраси. Хімічні сполуки в складі вступають в реакцію з дорогоцінними металами, провокуючи появу темних плям, втрату кольору й блиску.

Крім того, що косметику і ювелірні прикраси варто розділяти, скриньку варто тримати якомога далі від вологи. Наприклад, у спальні або коридорі. Але не у ванній кімнаті, де постійно збирається конденсат.

Чому б’юті-процедури необхідні не тільки нашому зовнішньому вигляду

Будь-які прикраси варто ретельно регулярно чистити. Найчастіше — каблучки й ланцюжки. Перші контактують зі шкірою та потом, останні — з побутовою хімією. Проводити процедуру домашнього очищення варто 1-2 рази на місяць. Для цього використовуйте м’яку фланелеву серветку й спеціальні засоби. У крайньому разі — мильний або спиртовий розчин. Відмовтеся від агресивних засобів, як-от сіль і харчова сода. Не застосовуйте жорстку зубну щітку.

Кожного року відносьте всі свої ювелірні прикраси до спеціалістів. Вони не лише перевірять цілісність застібок і всіх складових, але й за потреби проведуть ультразвукове очищення.