Чому не варто нікому та ніколи давати гроші у борг, для відмови позичальнику є досить серйозні причини

Фінансова тема для більшості з нас є делікатною.

Думка про те, що не можна давати в борг, має право на існування. Так, вона виражена у категоричній формі, але на те є причини, інформує Ukr.Media.

Позичати чи ні — справа кожного. Однак, як відзначають експерти, прийнявши таке рішення, можна позбутися спокою і порушити власні плани на майбутнє.

Існує кілька ситуацій, за яких не варто давати в борг. Наприклад, якщо ви вирішили допомогти комусь великою сумою. Можливо, вона суттєво допоможе людині. Але де гарантії, що вона зможе її вчасно повернути?

Великі гроші можуть дати короткочасний перепочинок, проте потім боржник впадає в розпач: як я поверну таку суму? І ось ви із рятівника перетворюєтеся на ворога.

Не варто віддавати свої останні гроші. Так, в очах прохача ви будете виглядати супергероєм. Але навіщо самому собі ускладнювати життя? Кому буде легше від того, що ви допомогли? Вам? Вашій родині?

Не можна чіпати гроші, які знаходяться на зберіганні — вони взагалі не ваші. Про їх існування необхідно відразу ж забути, як тільки вони до вас надійшли. Цей капітал належить іншій людині, тільки вона має право ним розпоряджатися.

Експерти рекомендують не давати гроші в борг тим, хто не може назвати точну дату повернення. Відповіді типу "в кінці місяця" або "через 2-3 тижні" не приймаються.

Також радять не займати тим, перед ким ви відчуваєте себе зобов'язаним. Людина може скористатися таким положенням і не повертати гроші, оскільки у неї є на це право.

І, звичайно ж, багато людей не радять давати гроші в борг родичам і друзям, тому що це відмінний спосіб з ними посваритися. Все, що вас пов'язувало і зближувало, в якийсь момент починає згасати на фоні навислої суми, яку вам так довго не повертають.

Найбільші проблеми виникають не при позичанні, а в той момент, коли суму необхідно повернути. На що тільки не йдуть люди… Наприклад, деякі відкрито заявляють, що мова йшла не про позику, а про подарунок. Мовляв, ви безоплатно віддали гроші.

За 5-7 днів до терміну повернення боржник починає скаржитись на фінансову "посуху", проблеми в сім'ї, на роботі і т. д. Так він намагається розчулити. А якщо у нього не виходить, може звинуватити вас у тому, що ви безсердечний і байдужий.

Деякі люди просто ховаються: вони не відповідають на дзвінки та повідомлення або кажуть, що дуже зайняті і зв'яжуться з вами пізніше. Проходить день, другий — тиша.

Найчастіше поведінка боржника — "годівля сніданками". Спочатку вам обіцяють віддати гроші завтра, потім через день, потім після авансу, після зарплати і т. д.

Експерти підкреслюють, як важливо оцінювати своє оточення. З'ясуйте, хто зі знайомих відноситься до категорії вічних жебраків. Як часто ви даєте їм у борг? З якої причини? Що ви при цьому відчуваєте? Що відчуваєте, коли боржник затримує фінанси? Чому взагалі поряд з вами є такі люди?

Психологи відзначають, що ми завжди маємо повне право відмовити у позичанні грошей. Необхідно приймати зважене рішення на підставі аналізу поточної життєвої ситуації, фінансового стану, своїх моральних принципів.

Людині можна відмовити коректно, не вигадуючи жодних причин. Якщо це близький друг або родич, він вас зрозуміє.

Источник