Експерти попередили, які домашні речі таять у собі небезпеку для нашого здоров’я

І мова не про потенційно пожежонебезпечні речі на кшталт плити або обігрівача.

Наш будинок — не завжди наша фортеця. Небезпеки ховаються всюди — на кухні, у ванній, в спальні і навіть в стінах. Наші потенційні вороги часто невидимі — це цвіль, хімічні речовини, алергени, мікроби та бактерії. І виявити їх можна навіть там, де, здається, абсолютно чисто, інформує Ukr.Media.

Ось найпоширеніші предмети, які є в будинку у кожного і які можуть бути «нафаршировані» небезпеками, що загрожують нашому здоров'ю, — причому навіть якщо ви пильно стежите за порядком і чистотою.

Матрац

У складі, яким покривають ряд предметів домашнього вжитку, в тому числі і матраци, можуть міститися антипірени — неорганічні сполуки, які застосовують для вогнезахисту.

Сусідство з такою речовиною для людини може обернутися частим головним болем, запамороченням. Вчені також виявили, що вплив антипіренів може впливати на нервову та репродуктивну системи організму, функції печінки та щитоподібної залози та ендокринну систему. Деякі антипірени також пов'язані з раком.

Щоб знизити ризики, варто якомога частіше робити в кімнаті вологе прибирання, влаштовувати провітрювання — навіть в мороз, протирати пил.

Подушка

Це буквально розсадник грибків. Їх спори знаходяться в повітрі, але розмножуються в теплих і вологих місцях. Важливо не спати на подушці з мокрим волоссям, особливо якщо ви страждаєте на астму або синусит.

Також важливо використовувати подушки, які можна прати, або просто регулярно їх чистити. Не забувайте також міняти наволочки на подушці не рідше ніж раз на тиждень.

Лампочка

Чи знаєте ви, що звичайні енергоощадні лампочки, якими ми замінили лампи розжарювання, можуть нашкодити шкірі? Дослідження, опубліковане в Британському журналі дерматології, каже що вони випромінюють УФ-світло, яке може спричинити пошкодження та почервоніння шкіри, а мерехтіння світла такої лампочки — головний біль.

Щоб знизити ризик, експерти рекомендують не використовувати енергоощадні лампи для каганців, настільних і приліжкових освітлювальних приладів, в безпосередній близькості від яких людина проводить багато часу.

Зарядні пристрої для телефонів і електричні будильники

Ці пристрої цілком можуть викликати безсоння. Річ у тім, що змінний струм, який «заряджає» наш телефон і живить будильник, може перешкодити процесам в роботі нашої нервової системи і викликати реальні збої в організмі.

Як варіант, варто використовувати зарядки для телефону та інших гаджетів подалі від місця, де ви спите.

Корпус радіатора опалення

Тут головна небезпека — пил, який накопичується на приладі в невидимих оку місцях. Він здатний викликати різні проблеми зі здоров'ям, особливо при контакті з іншими сполуками.

Якщо регулярно не чистити радіатори, на їх зворотному боці накопичується величезна кількість пилу і він поширюється по всьому будинку.

Килим

Килими — це справжні пилозбірники, а також розсадники алергенів і шкідливих мікроорганізмів. Наявність ворсистих килимів в будинку, особливо якщо їх не пилососити і не вибивати, збільшує ризик розвитку астми, алергії та інших захворювань.

Важливо також не забувати тримати в чистоті і інші дрібні предмети в будинку — м'які іграшки, статуетки, комп'ютерні клавіатури, пульти дистанційного керування, ручки дверей і вимикачі.

Источник