Експерти розвіяли міф про шкоду парабенів у косметиці

Консерванти є важливими інгредієнтами б'юті-засобів.

Сьогодні на упаковках багатьох косметичних засобів можна побачити напис "без парабенів". Такі продукти відрізняються в ціні і нібито безпечні. Чи дійсно так це, розповіли лікарі, інформує Ukr.Media.

Парабени — це хімічні сполуки, ефіри певних речовин, які кілька десятків років додавали в косметичну продукцію. Вони використовувалися в якості консервантів і дозволяли кремам та іншим засобам зберігати свої властивості довгий час. По суті, ця функція порівнянна з тим, що роблять антибіотики. Парабени допомагають вбивати мікроби, є стабілізатором і консервантом для багатьох кремів і шампунів, пояснили фахівці.

Вони вказали і на дослідження, яке було проведено англійськими вченими в 2004 році. Для експерименту запросили 20 жінок, у яких діагностували злоякісне утворення в молочній залозі. Їх обстежили методом біопсії: в 18 випадках з 20 в пухлині були виявлені парабени. Але при цьому, як підкреслив лікар, фахівці не уточнили їх концентрацію. Після цього тема стала вивчатися і іншими дослідниками. У 2008 році в США проаналізували кілька наукових робіт, пов'язаних з ефектом парабенів. Відразу в 59 статтях було знайдено підтвердження безпеки парабенів для людського організму.

Тобто ніяких ознак шкоди здоров'ю людини немає, підсумували медики. Парабени розщеплюються, метоболізуються та виводяться з організму.

Источник