Фрази, які можуть образити людину, яка раптово втратила роботу

Яких виразів потрібно уникати під час розмови і чому.

Коли людина раптово втрачає роботу, для неї починається непростий час. У такий період особливо потрібна підтримка і турбота з боку друзів і сім'ї. Якщо ви хочете підбадьорити людину, яка раптово позбулася роботи, ретельно підбирайте і обмірковуйте свої слова, адже деякі фрази можуть образити і підірвати впевненість у власних силах, інформує Ukr.Media.

"Ти все одно працював не за своєю спеціальністю"

Перш ніж сказати це, варто врахувати один факт: в наш час не багато людей працюють за фахом. Звичайно, для роботи в деяких сферах, наприклад медицині, необхідна спеціальна освіта. Однак все більше і більше вакансій не передбачають обов'язкової наявності диплома.

Зараз головне, що хочуть бачити роботодавці, — бажання і готовність вчитися. У деяких випадках людину можуть затвердити на посаду, навіть якщо у нього немає диплома, але при цьому є великий досвід роботи. Занадто сильна прихильність до диплома може фактично обмежити кількість місць, де людина може реалізувати себе.

"У тебе була занадто низька зарплата"

Навіть якщо у вашої близької людини, яка втратила роботу, зарплата в порівнянні з мінімальною або з вашої була занадто низька, краще не акцентуйте увагу на цьому. Варто врахувати, що в реальності отримати хороший оклад не так-то просто. Якщо ваша зарплата досить висока, то будьте вдячні за це, але не змушуйте іншого відчувати себе неповноцінним.

"Тобі просто пощастило, що ти взагалі отримав цю роботу"

Сказати ці слова все одно що сказати: "насправді ти не заслужив того, щоб отримати цю посаду". Можливо, ви вважаєте, що людина не відповідала вимогам, і тому втратила свою посаду. Але пам'ятайте, що це ваша особиста думка, яка може відрізнятися від думки колишнього роботодавця.

Також не забувайте, що, перш ніж отримати роботу, людина доклала багато зусиль: складала і відправляла резюме, проходила співбесіди і, можливо, здавала не один тест. Ваші слова знецінять всі її зусилля і змусять відчувати себе нездатною. Самі слова "везіння" або "удача" мають на увазі, що щось було отримано без зусиль.

"Коли я був у твоєму віці, то домігся великого успіху!"

Людину, яка втратила роботу, не хвилює, на якому щаблі кар'єрних сходів ви були в його віці. Вона точно не буде захоплюватися вашими успіхами і талантами. Замість цього людина відчує себе ображеною, адже ви буквально говорите, що в нинішньому віці вона не відповідає вашому становищу.

Якщо ви зараз досягаєте успіху швидше, ніж хтось інший, це не означає, що так буде завжди. У кожної людини може бути різна швидкість життєвих досягнень. Через кілька років ваша зірка може потьмяніти, а зірка того, кого ви порахували неуспішною, засяяти яскравіше.

"У твоєї професії немає майбутнього"

Ніхто не може з упевненістю гарантувати, яка професія буде актуальна і в майбутньому. Також не можна бути впевненим, що чиясь професія вже не має майбутнього. Якщо у вас склалася така думка, то, можливо, вам спочатку варто добре вивчити ринок праці, а вже потім озвучувати свою думку, засновану на фактах.

Крім того, ви повинні розуміти, що хороше майбутнє самої людини визначає не рід роботи, а його характер і навички. Той, хто володіє творчим мисленням і працьовитістю, завжди знайде собі джерело доходу.

Якщо ви хочете допомогти людині впоратися з втратою роботи, постарайтеся поставити себе на її місце. Вам було б приємно почути хоч одну з наведених вище фраз? Якщо ні, то не варто говорити це й іншим. Краще уважно вислухайте людину і зверніть увагу на сильні сторони і якості її характеру, які допоможуть незабаром знайти нову роботу.