Які вітаміни та мікроелементи сприяють прискоренню метаболізму

І в яких продуктах їх шукати.

Не секрет, що від швидкості обміну речовин в нашому організмі залежить не тільки зовнішність, але і загальний стан здоров'я організму. Його швидкість безпосередньо впливає на засвоєння їжі, вироблення енергії та інші життєво важливі процеси і реакції, а вона, своєю чергою, може залежати від цілого ряду факторів — якості сну, генетики, віку, способу життя, рівня фізичного навантаження, гормонального фону і харчування. При порушеному метаболізмі наші органи можуть не отримувати достатньої кількості корисних мікроелементів і енергії, і відкладання жиру у вигляді небажаних кілограмів — далеко не найгірший наслідок, інформує Ukr.Media.

З віком метаболізм природним чином сповільнюється, проте вплинути на його швидкість все ж можна — наприклад, дотримуючись певних звичок і включивши в раціон багаті вітамінами і мінералами продукти. Які саме вітаміни здатні "розворушити" обмін речовин і сприяти його прискоренню, розповідаємо в нашому матеріалі.

Вітамін D

Про користь вітаміну D, дефіцитом якого страждають практично всі жителі північних країн, можна говорити нескінченно: він допомагає в засвоєнні кальцію, регулює гормональний фон і рівень глюкози в крові, підтримує здоров'я кісток і роботу всієї нашої імунної системи в цілому і, до того ж, знижує ризик розвитку депресії. Вітамін D можна отримувати безпосередньо з сонячного світла, а в похмурий час і в холодні місяці шукайте його в натуральних продуктах — наприклад, яєчних жовтках, лососі і молочних продуктах.

Магній

При дефіциті магнію в організмі значно сповільнюються хімічні реакції, що відповідають, в тому числі, і за виробництво енергії і обмін речовин. Магній міститься, в тому числі, бананах, горіхах, бобових, шпинаті, цільних зернах, картоплі та рибі.

Вітаміни групи B

Ці вітаміни беруть участь в найважливіших функціях організму — вони сприяють зміцненню імунітету, регулюють клітинний метаболізм і підтримують здоровий рівень цукру в крові. Серед продуктів з високим вмістом вітамінів групи B — морепродукти, яйця, молочні продукти, нежирне м'ясо, червона риба, коричневий рис, кабачки, горіхи і насіння, банани, яблука та інші фрукти і овочі. Пам'ятайте, що найкраще вітаміни цієї групи діють в комбінації один з одним, а недолік всього одного з них може вплинути на інші, що згодом може привести до порушення процесу обміну речовин.

Вітамін С

Він також відомий як аскорбінова кислота, — природний антиоксидант, який захищає клітини від впливу вільних радикалів, уповільнює процес старіння, стимулює вироблення головного білка молодості колагену і зміцнює імунітет. Не останню роль вітамін С відіграє і в процесі метаболізму — зокрема, він робить позитивний вплив на білковий, вуглеводний і холестериновий обмін речовин. Вітамін С можна отримати з овочів — шпинату, капусти, картоплі і перцю, — ягід (чорна смородина, полуниця, суниця, чорноплідна горобина) і, зрозуміло, з усіх цитрусових.

Источник