Як можна розріджувати густу кров без ліків та попередити тромбоутворення

Як самостійно розрідити кров.

Тромбози різної локалізації є причиною приблизно половини смертей у світі — це в тому числі інфаркти та інсульти. Тому кожній людині варто звернути увагу на стан своєї крові, інформує Ukr.Media.

За словами медиків для розрідження крові використовують спеціальні ліки-антикоагулянти, але їх слід приймати тільки за призначенням лікаря. Річ у тім, що при неправильному прийманні вони можуть привести до утворення виразок, кровотеч, в тому числі загрожують життю.

Але є методи, якими можна розріджувати кров самостійно, причому вони показані як тим, хто вже приймає антикоагулянти, так і всім іншим.

Перше, на що слід звертати вашу увагу, — потрібно приймати достатню кількість чистої води, приблизно півтора літра в день без урахування інших напоїв.

Щоб перевірити, чи достатньо ви п'єте води, можна здати аналіз крові на гематокрит — це процентний вміст формених елементів крові в її загальному обсязі (в основному це еритроцити). Якщо норма перевищена, значить кров густа і пити води треба більше.

А ось споживання кави і алкоголю, особливо пива, слід скоротити, так як вони мають сечогінний ефект, тобто виводять воду з організму. Лікарі радять пити не більше однієї-двох чашок кави в день, а що стосується алкоголю, то тут варто обмежитися келихом червоного сухого вина за вечір, причому не частіше трьох-чотирьох разів на тиждень.

Від куріння треба відмовитися зовсім — нікотин збільшує в'язкість крові, і це не рахуючи маси інших негативних наслідків. Велика кількість простих вуглеводів теж збільшує в'язкість крові, вона стає схожа на густий солодкий сироп. Тому у діабетиків ризик виникнення тромбозу набагато вищий, ніж у інших людей. Також не треба зловживати сіллю.

Крім достатньої кількості води слід якомога більше рухатися, щоб розганяти кров. За словами кардіологів, підходять будь-які варіанти — ходьба, біг, причому в будь-який зручний час, не варто забувати про розминку і під час робочого дня, особливо тим, хто проводить багато часу сидячи.

Найважливіше — контроль над рівнем стресу, тому що він призводить до підвищеного виділення адреналіну, який впливає на згущення крові. До того ж стрес ми часто заїдаємо, випиваємо, щоб розслабитися, курці частіше курять і так далі.