Як організувати свій бюджет і не витрачати гроші даремно

Психологія багатства.

Більшість людей думають, що у них не достатньо велика зарплата, щоб накопичити певну суму грошей. Насправді, при правильній організації бюджету можна відкласти на те, про що ви давно мрієте, інформує Ukr.Media.

Існує багато способів, щоб накопичити необхідну суму. Але скільки б ви їх не вивчали, у вас нічого не вийде, якщо ви не будете застосовувати їх на ділі.

Отже, перш ніж приступати до розподілу і накопичення коштів, вам слід проаналізувати свої витрати і подивитися, на що найбільше йдуть гроші. Для цього протягом місяця, щодня записуйте, скільки і на що ви витратили свій дохід. Це допоможе вам скоротити непотрібні витрати і звільнити деяку суму.

Також багато психологів рекомендують подумати над додатковими джерелами доходу. Одним з таких варіантів може стати ваше хобі. Якщо ви любите майструвати фігурки або красиво вишиваєте, то ваше захоплення можна перетворити в додатковий заробіток. Нехай на початку він не принесе вам величезних грошей. Зате цей процес активує ваші грошові канали і несподіваний прибуток почне легко приходити у ваше життя.

Способи організації свого бюджету:

Метод конвертів

Візьміть три конверти, вони вам знадобляться для розподілу своїх фінансів. Тепер розділіть свій щомісячний дохід на три частини у співвідношенні: 50% 30% 20%. У перший конверт відкладіть половину від своєї зарплати, у другій — 30% від заробленого і в третій — решту 20%.

Половина доходу у вас піде на оплату всього необхідного: комунальні платежі, проїзд, продукти і так далі. Гроші, відкладені у другий конверт, можна витрачати на менш важливі речі: мобільний зв'язок, інтернет, телебачення, одяг тощо. А решту 20% від зарплати відкладіть у вашу скарбничку. З останнього конверта також можна брати гроші на непередбачені витрати, подарунки, відвідування цікавих заходів та інші речі.

Спосіб рівних часток

Цей метод більше підійде творчим людям і тим, хто не звик строго обмежувати себе і ретельно стежити за витратами. У даному разі ви просто ділите свій дохід на дві рівні частини. Першу з яких, витрачаєте на все необхідне для життя: оплату за проживання, харчування тощо. Другу ж частину ви можете витрачати на що завгодно. Це можуть бути різні розваги, походи в кіно або гості, Шопінг, подарунки. Тобто все, без чого ви зможете обійтися.

Базовий метод

Такий підхід прийде на допомогу людям, з нестабільним заробітком. Ті, хто тільки починає свій бізнес, також можуть зіткнутися з такою ситуацією. Тут, головне, не піддаватися страхам, які можна подолати за допомогою простих вправ і все грамотно розпланувати.

Для цього вам потрібно порахувати мінімальну щомісячну суму, яку ви в будь-якому випадку отримаєте. Після цього розрахуйте, скільки у вас піде на всі обов'язкові платежі, харчові продукти і проїзд. Тепер, все що вам залишається, це відкладати всі гроші, які залишаться після оплати всього необхідного. Як тільки ви розплатитеся за запланованими рахунками, решту можна витратити на себе або відкласти на велику покупку.

Метод однієї четвертої

Цей спосіб підходить тим, хто не готовий відмовляти собі в задоволеннях. У даному разі вам потрібно всі отримані гроші розділити на чотири рівних частини. Щотижня ви берете одну таку і витрачаєте на що захочете. Але тут потрібно володіти силою волі і брати тільки належну суму щотижня.

Щоб зрозуміти який спосіб вам підходить найбільше, спробуйте кожен з них і зупиніться на більш зручному.