Як відрізнити серцевий кашель від алергії та інфекції

Важлива інформація.

Як розпізнати небезпечний симптом на ранній стадії і не сплутати його з ознаками інших хвороб?

Кашель може бути одним з перших ознак проблем з серцево-судинною системою, в тому числі і серцевої недостатності. Однак нерідко пацієнти не надають значення незначному покашлюванню і не звертаються до лікаря, поки напади не стають інтенсивними і тривалими, інформує Ukr.Media.

Причини виникнення кашлю

Кашель допомагає організму звільнити дихальні шляхи від сторонніх тіл різного роду, в тому числі і від слизу. Тому він може виникати при різних обставинах — інфекціях дихальних шляхів, алергічної реакції, вдиханні дрібних предметів і пилу, при курінні та інше.

При хворобах серця покашлювання пов'язано безпосередньо з перевантаженням малого кола кровообігу, перш за все, при лівошлуночковій недостатності. При цьому в легені кров надходить у нормальному обсязі, а ось відкачується слабо — судини переповнюються, в них підвищується тиск, погіршується газообмін. Це провокує утруднене дихання і, як наслідок, рефлекторний кашель.

Характерно, що спочатку напади турбують лише при певних умовах, коли на серці і на мале коло йдуть підвищені навантаження. Наприклад, у положенні лежачи, коли кров легко накопичується в легенях.

Оскільки за фактом звільнення дихальних шляхів від чогось, для сердечників характерний саме сухий кашель різної інтенсивності. Однак при серцевій недостатності III стадії, з вираженою легеневою гіпертензією, такі напади можуть супроводжуватися кровохарканням. Пов'язано це з надмірним переповненням легень кров'ю та її просочуванням через альвеоли.

Хвороби серця, при яких є кашель

Покашлювання може супроводжувати різні по етіології хвороби серця і не обов'язково проявлятися тільки в дорослому віці. Лівошлуночкова недостатність — частий наслідок багатьох вроджених вад, тому симптом спостерігається і у дітей з кардіологічними захворюваннями. Зокрема, турбують напади при різних дефектах міжшлуночкової перегородки, поразки аорти і легеневої артерії.

Серед інших хвороб серцево-судинної системи, при яких проявляється кашель, частіше всього кардіологи виділяють наступні:

  • Кардіоміопатії, насамперед, дилатаційна кардіоміопатія, за якої спостерігається розтягнення серцевих порожнин.
  • Міокардит і перикардит.
  • Набуті вади, при яких страждають клапани. В першу чергу мова йде про різні патології мітрального клапана, розташованого між лівим шлуночком і передсердям.
  • Ішемічна хвороба серця, за якої атеросклероз вражає коронарні судини.
  • Артеріальна гіпертензія (підвищений тиск).
  • Легенева гіпертензія (підвищений тиск у легеневій артерії).
  • Кардіосклероз — ураження тканини серцевого м'яза, зменшення скоротливої здатності міокарда.

Різкий напад кашлю можуть супроводжувати і гострі кардіологічні стани. Наприклад, він виникає у пацієнтів з інфарктом на тлі інших симптомів.

Відмінності серцевого кашлю від алергії та інфекції

Дуже часто люди неправильно трактують симптом і пояснюють кашель частими застудами, хронічними захворюваннями дихальної системи, алергіями тощо. І все ж при проблемах з серцево-судинною системою кашель має ряд характерних особливостей. Серед них:

  • Тільки сухий кашель. Дуже часто інфекційні захворювання теж починаються з нього, але з часом хворий починає відкашлювати слиз. При кардіологічних захворюваннях цього не відбувається.
  • Хронічність. Незалежно від того, наскільки виражені напади, вони турбують пацієнта постійно. Якщо ж мова йде про ГРЗ, кашель проходить через 1-3 тижні.
  • Додаткові симптоми. Пацієнти також скаржаться на утруднене дихання, задишку, запаморочення, болі в серці. У них можуть розширюватися вени на шиї і синіти шкірні покриви.
  • Посилення кашлю у нічний час, напади, що розвиваються, коли людина лежить. Пов'язано це з тим, що в такому положенні тіла слабке серце не може відкачувати достатню кількість крові з легень. Кровохаркання і набряк легень розвиваються найчастіше саме вночі, під час сну. Як тільки людина встає, кров відливає з верхньої частини тіла і стан поліпшується.

При інфекціях дихальних шляхів кашель буде супроводжуватися болем або першінням в горлі, загальною слабкістю, підвищенням температури, почервонінням слизових, ринітом. Якщо ж він викликаний алергією, то додатково у людини виявляться сльозотеча, чхання, рясний нежить, різь в очах, у важких випадках набряк. При захворюваннях серцево-судинної системи таких додаткових симптомів не спостерігається.

Діагностика та лікування серця при кашлі

Однією з особливостей багатьох серцево-судинних захворювань є їх тривалий безсимптомний перебіг. Пізніше людина може скаржитись лише на періодичне виникнення болю або дискомфорту в грудях, задишки, покашлювання в нічний час, набряклості ніг. Однак потрібно розуміти, що хвороби серця лікуються найбільш ефективно, якщо виявлені на ранніх стадіях. Тому будь-який, навіть незначний симптом повинен стати приводом для консультації кардіолога.

Лікар призначить стандартні обстеження:

  • ЕКГ.
  • ЕХОкг.
  • Рентген легенів.
  • Коронарографія.
  • КТ або МРТ.

Дуже часто кардіологічні захворювання супроводжуються різними ураженнями дихальної системи. Пов'язано це з тим, що застійні явища в легенях створюють сприятливі умови для розвитку різних інфекцій. Так, діти з вадами серця частіше страждають від ГРВІ та їх ускладнень, а у дорослих можуть спостерігатися хронічні хвороби органів дихання. Тому для уточнення діагнозу пацієнт може бути направлений до терапевта, педіатра, Лора або пульмонолога.

У тому випадку, якщо виключені інші захворювання, серцевий кашель не вимагає окремого лікування. Лікар може призначити симптоматичну терапію, наприклад, протикашльові засоби, але найчастіше курс обмежується усуненням основного кардіологічного діагнозу.

Зменшити напади допоможе і зміна способу життя. Пацієнту важливо дотримувати наступні правила:

  • Харчування з великим вмістом вітамінів і мікроелементів (насамперед, магнію і калію), виключення алкоголю, кави, жирної їжі, зменшення кількості солі.
  • Відмова від куріння.
  • Режим дня з достатнім часом на сон. Спати потрібно не менше 7-8 годин на добу і бажано в темний час.
  • Посильна фізична активність. Про те, який вид спорту підійде найкраще, можна запитати у лікаря. Для зміцнення серця підходять навантаження малої і середньої інтенсивності, заняття на свіжому повітрі — ходьба, велоспорт, плавання та інше.

Дана стаття носить виключно інформаційний характер. Перед використанням даних, наданих вище, проконсультуйтеся з сертифікованим фахівцем. Редакція не гарантує будь-які результати і не несе ніякої відповідальності за шкоду або інші наслідки, які можуть виникнути внаслідок використання відомостей, наданих вище.

Источник