Кілька несподіваних продуктів, які містять у собі глютен

Глютен можна виявити навіть у несподіваних продуктах.

Глютен, або клейковина, — складний білок, який міститься переважно у пшениці, житі, ячмені і (у меншій кількості) у вівсі. Насправді, протипоказаний він лише людям, що страждають на целіакію (непереносимість глютену), проте на хвилі дієтичних трендів останніх 5 років від нього відмовляються й люди без цього захворювання. Існує поширена думка про те, що глютен заважає нормальному травленню і викликає різні проблеми зі здоров'ям. Про те, що глютен містять деякі злакові, відомо всім. Однак є кілька продуктів, де ми абсолютно не очікуємо його побачити, інформує Ukr.Media.

Соєвий соус

Здавалося б, соєві боби глютен не містять, звідки б йому там взятися? Однак, якщо ви не виготовляєте соєвий соус вдома, то не знаєте, що може міститися у його складі. Пшеницю часто додають у соус, щоб надати йому приємну консистенцію і товарний вигляд. Якщо ви вирішили замовити суші, краще купити соєвий соус самостійно (попередньо прочитавши етикетку і переконавшись, що у складі немає пшениці), а не використовувати той, що додається до замовлення.

Сир

Взагалі у молочних продуктах глютену немає і бути не може, тому, якщо ви купуєте домашній сир, то немає приводу для хвилювання. А ось зайва турбота про фігуру може мати певні наслідки. У сири з низьким вмістом жиру (або зовсім знежирені) часто додають додаткові інгредієнти, серед яких може бути й пшениця. Це робиться для поліпшення смаку і вигляду продукту. Те ж саме стосується й сиру з блакитною цвіллю. Тож будьте обережними.

Шоколадні батончики

Ось і ще один несподіваний поворот подій. Кількість доданого цукру в улюбленому "Снікерсі" навряд чи стане для вас сюрпризом, а ось можливий вміст глютену — напевно. Для того, щоб батончик зберігав свій апетитний вигляд і форму, у нього додається величезна кількість інгредієнтів, серед яких може виявитися й продукт, що містить глютен. Крім того, частинки глютену можуть потрапити туди випадково. Сумлінні виробники зазвичай пишуть на етикетці, що "продукт може містити сліди глютену", проте у сумлінності усіх виробників ми, на жаль, не можемо бути впевненими.

Источник