Кілька симптомів, за якими можна виявити дефіцит вуглеводів у своєму раціоні

Дефіцит вуглеводів у раціоні може проявлятися кількома симптомами.

Неcтача вуглеводів у раціоні людини провокує занепад сил, погану концентрацію уваги та інші проблеми, інформує Ukr.Media.

Найбільш здоровими постачальниками вуглеводів є овочі, фрукти і цільне зерно — ці продукти містять також клітковину, вітаміни і глюкозу, що підтримує рівень цукру у крові без його падіння. Німецьке товариство харчування констатує, що вуглеводи повинні становити не менше ніж 50 відсотків харчових компонентів, що забезпечують організм енергією. Їх нестача у раціоні загрожує виникненням наступних неприємних явищ:

Втома і слабкість

Не отримуючи потрібної кількості вуглеводів, організм відчуває нестачу глюкози, найважливішого джерела енергії. Через це падає рівень цукру у крові, що викликає відчуття втоми, слабкості.

Тяга до солодкого

Падіння рівня цукру у крові викликає сильну тягу до їжі — у такий спосіб організм намагається відновити його концентрацію. При цьому погано працюють механізми контролю, людина може переїдати і не помічати цього. Особливо сильною у такі моменти стає тяга до солодкого, адже воно швидше за все "піднімає" цукор у крові.

Неприємний запах з рота

У людей, які дотримуються жорсткого низьковуглеводного харчування, нерідко з'являється неприємний запах з рота. Це відбувається через те, що організм, якому не вистачає вуглеводів, починає використовувати для вироблення енергії жирові запаси. Даний процес супроводжується виділенням кетонів — хімічних сполук, що випаровуються через рот, і роблять дихання неприємним.

Проблеми з травленням

Натуральні продукти, які багаті на вуглеводи, зазвичай містять багато клітковини. Її нестача може призводити до закрепу.

Головний біль

Мозок є головним споживачем глюкози, і коли її рівень падає через нестачу вуглеводів, ми починаємо відчувати неприємні симптоми погіршення його роботи — головний біль, неможливість сконцентруватися, проблеми з пам'яттю.

Источник