Консервовані огірки помутніли: що з ними робити і чи можна їх їсти

Що робити з помутнілими маринованими огірками.

Заготовки на зиму консервованих або маринованих огірків, що рівними рядами стоять в коморі або погребі, завжди радують око будь-якої господині. Але що робити, якщо в банках з'явився мутний осад, а потім і кришки почали здуватися і злітати з банок?

Чому мутніють консервовані огірки і чи можна їх їсти

Правильно проведена консервація огірків забезпечує їм тривале зберігання — до двох років. Але іноді, здавалося б, всі необхідні умови дотримані, а в банках з огірками все одно з'являється мутний осад, і вони починають вибухати. Це найнеприємніша ситуація для господинь, які, ймовірно, щось все-таки не врахували при проведенні консервації, інформує Ukr.Media.

Консервовані огірки можуть погано зберігатися в банках з кількох причин:

  • погано вимиті і недостатньо стерильні банки або кришки;
  • неякісні, м'які або місцями зіпсовані огірки;
  • використання огірків різних сортів в одній банці;
  • використання салатних сортів огірків;
  • занадто щільне заповнення банок огірками;
  • порушення рецептури консервації;
  • порушення технології консервування;
  • неякісні банки, з тріщинами і сколами на шийці;
  • використання йодованої солі при консервації.

Як бачимо, причин помутніння консервованих огірків досить багато, і кожна з них може привести до того, що праця господині виявиться марною.

Крім того, мають значення умови зберігання вже готових консервованих огірків. Банки з заготовками повинні знаходитися в прохолодному місці, далеко від опалювальних приладів і без доступу прямих сонячних променів. Причиною помутніння консервованих огірків може стати висока або непостійна температура навколишнього середовища.

Як врятувати консервовані огірки

Якщо в банках з консервованими огірками з'явилися ознаки помутніння протягом трьох днів після заготівлі, можна спробувати їх врятувати просто шляхом повторного консервування.

Для цього огірки витягують з банок, промивають під холодною проточною водою під краном, після цього прополіскують в солоній воді з розрахунку 30 г солі на 1 л води, і знову поміщають в холодну воду приблизно на 20 хвилин.

Одночасно зливають розсіл з банок і кип'ятять його двічі по 15 хвилин. Після цього миють банки і проводять їх повторну стерилізацію, ретельно миють кришки.

Огірки закладають в підготовлені банки, заливають гарячим розсолом і додають по одній чайній ложці оцту на трилітрову банку.

Після того як закручені огірки охолонуть, їх ставлять на зберігання в прохолодне місце.

В процесі охолодження не забувайте про перевертання загорнутих банок догори дном і укутуванні в теплий рушник — це знизить ризик вибуху банки.

Що робити з огірками, якщо банки почали вибухати

Якщо після консервації пройшло досить багато часу, а в банках з огірками з'явилися ознаки помутніння, слід просто почекати. Іноді протягом декількох днів розсіл знову стає прозорим, і огірки продовжують маринуватися.

Якщо через кілька днів банки почнуть вибухати, їх можна розкрити і спробувати закатати знову за попереднім рецептом, трішки збільшивши кількість оцту.

Є інший спосіб зберегти консервовані огірки. Для цього треба відкрити всі банки, вилити з них розсіл, залити огірки окропом і залишити на 5 хвилин. Після цього воду зливаємо і готуємо новий розсіл, також збільшуючи кількість оцту в порівнянні з попереднім.

Заливаємо огірки розсолом, вичікуємо 5-10 хвилин, закочуємо банки, перевертаємо на кришку і вкутуємо для охолодження. Після того як банки охолонуть, прибираємо консервацію в прохолодне місце.

І останнє важливе доповнення — якщо банка вибухнула, викидати огірки необов'язково, їх можна використовувати для приготування розсольнику або солянки.

Источник