Консультація психіатра-нарколога при алкоголізмі: питання та відповіді

Лікування алкоголізму досі залишається однією з найактуальніших проблем сучасності. Щодня ми бачимо рекламу безлічі «унікальних» методик, що обіцяють миттєву відмову від алкоголю та звільнення від алкогольної залежності за один сеанс. Але найпопулярніше лікування – це кодування. У своїй клініці ми використовуємо два основні методи кодування від алкоголізму – психотерапевтичний та наркотичний.

Скільки коштує вшивання Торпедо?

Раніше метод впровадження в м’які тканини тіла, під шкіру таблеток-імплантатів для кодування від алкоголізму дійсно часто використовувався. Основними постачальниками являються Франція та Польща. На сьогоднішній день клініка «Рена» майже майже не використовує такий метод, але за бажанням родичів залежного можна провести процедуру за 4000 грн.

Який вид кодування найефективніший?

Найвищі результати наркологи одержують від застосування комбінації лікарських препаратів. Крім цього, допоміжним засобом є гіпноз. Заздалегідь визначити, який метод матиме найбільш позитивний ефект — неможливо. Комусь допомагають лише препарати, комусь достатньо і гіпнозу. На досягнення позитивного результату впливає ступінь мотивації пацієнта.

Який вид кодування може зменшити чи зняти потяг до алкоголю?

Універсального способу немає. Кодування у боротьбі з алкоголізмом можна порівняти з гіпсом при переломі ноги. Головне завдання – стати перепоною на шляху до заборонених дій. Гіпс заважає рухати ногою доки кістки не зростуться, а кодування не дозволяє вживати алкоголь до моменту повного відновлення клітин головного мозку, здатних допомогти подолати тягу до спиртного. Плавно ефект від кодування перетікає в бажання відмовитися від алкоголю, що самостійно сформувалося. Таким чином залежність стає подоланою.

Чи можна навести та закодувати родича (дружина, друга, працівника тощо)?

Все залежить від бажання самого хворого. Часто родичі починають наполягати на лікуванні перед тим, як людина у повній мірі усвідомить наслідки свого пияцтва. У таких випадках кодування, як і лікування загалом, буде малоефективним. Якщо хочете Допомогти своєму родичу, варто насамперед привернути його увагу. У спокійній формі пояснити і показати, як саме його поведінка впливає на життя сім’ї та її особисте життя. Головне завдання оточення – спровокувати бажання вилікуватися. Тільки в такому випадку звернення до клініки допоможе досягти бажаних результатів.

Для чого необхідне утримання від алкоголю перед кодуванням?

Приблизно тиждень тверезості перед кодуванням є поширеним правилом багатьох реабілітаційних центрів. Таким чином, людина зможе знизити концентрацію токсинів у своєму організмі перед введенням протиалкогольного препарату-ППД (медикаментозне кодування). В іншому випадку така комбінація речовин в організмі є дуже небезпечною. Вживання алкоголю перед кодуванням робить людину розсіяною, пригніченою, змушує відчувати дискомфорт. Всі ці наслідки не дозволять повною мірою надати психологічну допомогу та сформувати мотивацію, а вона є вкрай важливою для позитивного результату.

Що буде, якщо після зриву не зняти кодування?

При порушеннях режиму тверезості під час дії ППД ускладнюється переробка токсинів організмом і вони починають накопичуватися. Це може перерости як у поступову реакцію у вигляді накопичення отруйних речовин, які негативно впливатимуть на роботу всіх систем організму, так і в миттєву реакцію у формі отруєння з усіма характерними симптомами.