Надлишок йоду в організмі перетворює його в токсичну речовину

Чому надмірне споживання морепродуктів шкідливе для здоров'я.

Надмірне споживання їжі, багатої йодом, може негативно відбитися на здоров'ї. Надлишок йоду в організмі перетворює його в токсичну речовину, яка може стати причиною розвитку серйозних хвороб, інформує Ukr.Media.

Найбільше йоду можна знайти в морепродуктах і молочних продуктах. Без цього мінералу не зможе нормально функціонувати щитовидна залоза, яка своєю чергою впливає на обмін речовин в організмі. Однак, занадто велика кількість йоду робить його токсичним.

Кожен день доросла людина повинна отримувати приблизно 150 мкг йоду. Але якщо споживати його більше встановленої норми, то у людей, які страждають захворюваннями щитоподібної залози, може розвинутися зоб — шишка, яка з'являється в передній частині шиї. Розмір зоба у кожної людини може досягати різних розмірів, але в найбільш важких випадках можуть виникати досить небезпечні симптоми.

При надлишку йоду людина може постійно кашляти, відчувати здавленість в горлі, хрипко говорити. Крім цього можуть виникати труднощі з ковтанням і диханням, і дивними звуками при вдиху і видиху. Крім інших симптомів надлишок йоду викликає печіння в роті, горлі і шлунку, а також підвищення температури, біль в шлунку, нудоту і блювоту, діарею. У крайніх випадках передозування йоду може призвести до слабкого пульсу, людина може впасти в кому.

Мінерал починає накопичуватися з надлишком в організмі людини переважно через споживання харчових продуктів, багатих йодом. Ризик негативного впливу високого рівня йоду на організм, значно вищий у людей із захворюваннями щитоподібної залози, літніх людей, новонароджених у віці до чотирьох тижнів. Водночас це зовсім не означає, що людина повинна обмежувати споживання йоду. Його недолік може привести до гіпотиреозу, іншими словами зниженої активності щитоподібної залози.

Источник