Навіщо після чищення риби наші бабусі крутили столову ложку в руках

Раніше всі рибалки і господині знали про цей лайфхак.

Можливо, ви помічала цю дивину у своїх літніх родичок. Виглядає ця звичка незвично, але у неї є просте і логічне пояснення, інформує Ukr.Media.

Ложка є

Так нерідко роблять не тільки господині, а й рибалки. Здобутих на ринку або з озера сазанів і щук вони чистять, але не кидаються відразу мити руки. Замість цього літні жінки і чоловіки беруть в руки столову ложку і крутять її в руках, немов натираючи столовим приладом долоні і пальці.

Дуже часто ми не звертаємо на це уваги: ну подумаєш, покрутила родичка ложку! Але це не просто дивна звичка, а старий радянський лайфхак: таким чином можна прибрати неприємний запах, що в'ївся в руки. Нещодавно навіть з'явилося нержавіюче мило, призначене для тих же цілей.

Працює метал набагато краще, ніж звичайний миючий засіб. Чому? Пояснюємо!

Чому метал усуває запахи

Різкі запахи у таких харчових продуктів, як риба, м'ясо, цибуля або часник, викликають водонерозчинні жири, які входять до їх складу. Звичайне класичне мило може утворювати плівку, яка «консервує» такі жири на руках і зберігає неприємний аромат.

А ось при контакті з ложкою жири взаємодіють з солями нікелю, які зазвичай містяться в сталі, і через це розпадаються. Після цього запах пропадає, а залишки речовин можна легко змити водою. Звичайно, руки без звичайного мила не стануть чистими, але і пахнути рибою вони вже не будуть.

Источник