Ось чому обов’язково потрібно привчати дітей до шахів

Хобі успішних людей.

Після прем'єри серіалу "хід королеви" продажі шахів зросли у 2 рази. Ми вирішили розібратися, які навички можна розвинути за допомогою гри (з наочними прикладами з серіалу), і чому дітей обов'язково потрібно привчати до шахів, інформує Ukr.Media.

Логіка і математика

Шахи вчать дітей не робити перше, що спадає на думку. У процесі гри потрібно бачити плюси і мінуси різних ходів, тому учні вправляються в логічних висновках, виявляють закономірності і виробляють позитивне ставлення до шахових завдань. Згодом це впливає на шкільну освіту: звичка шукати різні підходи до знайомих завдань урізноманітнює і прискорює навчальний процес.

Спостереження різних країн показують, що заняття шахами підвищують середні бали з шкільних предметів. Наприклад, в Нью-Йорку в одному з досліджень взяли участь близько 100 шкіл і 3000 учнів: виявилося, що діти, що займаються шахами, показують більш високі результати з математики та англійської мови.

Аналогічне канадське дослідження виявило, що шахи впливають на вміння вирішувати завдання в молодшому шкільному віці.

В серіалі: Елізабет Хармон допомагає розвинене просторове мислення, — вона уявляє партії, програє їх в голові, знаходить власні помилки і альтернативні варіанти ходів.

Посидючість і концентрація

У шахи грають різні діти: одні посидючі спочатку, інші імпульсивні. Заздалегідь неможливо визначити, хто з них доб'ється великих успіхів, бо вміння зосередитися у відповідальні моменти приходить з досвідом. Тому важливо тренувати працездатність і посидючість, адже навіть дитячі партії часом тривають по кілька годин.

Щоб успішно виступати на змаганнях і вигравати, потрібні щоденні заняття. Можна відвідувати шаховий гурток, слухати лекції, вирішувати завдання, читати тематичні книги і дивитися трансляції на стрімінгових сервісах.

Велику роль відіграє самостійна робота — без неї неможливо домогтися перемог. У шахах, як і в інших видах спорту, складно постійно рости і перемагати. Успіхи і невдачі чергуються, тому важливо аналізувати причини своїх поразок, наполегливо працювати над помилками і не опускати руки.

В серіалі: Першим учителем головної героїні стає прибиральник в дитячому притулку, який вільний час проводить за шахівницею. Він грає з самим собою настільки зосереджено, що майже не звертає уваги на те, що відбувається навколо, поки Елізабет не наважується до нього підійти.

Пам'ять і уважність

У шахах пам'ять тісно пов'язана з увагою. У критичні моменти ці здібності працюють особливо активно: шахісти намагаються згадати схожі мотиви і врахувати різні нюанси позиції.

Інтенсивна і тривала увага допомагає гравцям протягом всієї партії. Можна чудово вести і домогтися виграшного положення, але якщо втратити концентрацію на кілька хвилин, то можливо зруйнувати результати всієї попередньої роботи.

Шахісти прокручують в голові можливі варіанти в розташуванні фігур. Ця вправа розвиває уяву, а сама гра тренує здатність діяти в розумі.

В серіалі: Елізабет Хармон з самого початку демонструє уважність і сильну пам'ять: вона запам'ятала, як ходять пішаки і фігури, дивлячись здалеку на ще незнайому гру, а потім пробувала переставляти їх у своїй уяві.

Стратегічне мислення

У шахах діти вчаться будувати довготривалі цілі і змінювати плани залежно від ситуації. Вони розглядають спочатку деталі, а потім всю картину в цілому, вивчають типові прийоми і застосовують їх в нестандартних ситуаціях. Багато рішень доводиться приймати в умовах невизначеності, тому вони вимагають творчого підходу. У шаховій грі частіше виникають проблемні моменти. Це дисциплінує розум, а головне — тренує волю.

Шахи розвивають об'єктивне ставлення до себе і партнерів. Кожен з суперників прагне виявити і використовувати помилки в діях іншого. Програш — зазвичай, результат власного промаху. Тому невдачі об'єктивно стимулюють шахіста до критичного самоаналізу і, як наслідок, стають засобом самовиховання.

Навряд чи можна використовувати конкретні шахові стратегії в інших сферах життя, але якості, що формуються в процесі навчання і змагань, будуть корисні в різних сферах життя.

В серіалі: Елізабет Хармон належить до інтуїтивних гравців: вона відчуває хороші ходи, в той час як протилежний тип шахістів — аналітики — намагаються ретельно зважити і продумати кожне рішення за ігровою дошкою.

Висновок

Шахи — не просто гра, що приносить дітям задоволення, але і ефективний засіб різнобічного розвитку. Під час тренувань можна прокачати критичне мислення, об'єктивну оцінку, працездатність, уяву і навіть силу волі, адже проводити за шаховим столом по кілька годин, залишаючись зосередженим і уважним, — завдання не з простих.

Источник