Основні правила економії сімейного бюджету японців

Як жителів країни висхідного сонця розумно витрачають гроші.

У плані управління фінансами японцям немає рівних. Вони вміють жити за коштами навіть при найскромніших заробітках, та ще й примудрятися робити заощадження. Як у них це виходить?

Розподіляють витрати за ступенем важливості

Японці в обов'язковому порядку роблять заощадження. Як тільки вони отримують зарплату, то відразу певну суму відкладають. Ці гроші є недоторканними. Якщо в найближчий місяць передбачаються додаткові витрати (наприклад, потрібно буде оплатити дитині навчання наперед), тоді японці скоротять якусь іншу статтю витрат. Наприклад, вони стануть витрачати менше на розваги, хобі, на їжу навинос тощо. Таким же чином кожен місяць вони розподіляють витрати за ступенем важливості, що дозволяє їм не влазити в борги, інформує Ukr.Media.

Не витрачають гроші там, де можна заощадити

Наприклад, можна купити і випити під час поїздки на роботу кави. А можна встати трохи раніше, приготувати ароматний напій вдома і тим самим заощадити гроші. Саме так і роблять японці. Вони не стануть витрачати гроші там, де їх цілком реально заощадити.

Те ж саме стосується і їжі. Кожному одруженому японцеві дружина сама готує їжу, акуратно складає її в ланч-бокси і дає з собою, коли він збирається в офіс. Йому не доводиться обідати в кафе.

Інвестують гроші

Ми звикли робити заощадження і відкладати їх на "чорний день". Тобто фінанси є в наявності, але вони не в обороті.

Японці не допускають, щоб гроші просто так лежали без діла. Вони обов'язково постараються їх інвестувати, щоб отримувати хоч невеликий, але прибуток, наприклад, покладуть гроші в банк під відсотки.

Розумно витрачають гроші на хобі та розваги

Ми часто дотримуємося думки, що не потрібно витрачати гроші на веселощі або хобі, якщо фінансів мало. Японці такого підходу не сприймають. Вони вважають, що розваги і захоплення — це те, що дарує позитивні емоції і натхнення. Згодом це призводить до підвищення продуктивності праці і появи мотивації.

Тому жителі країни висхідного сонця не виключають повністю дану статтю витрат. Вони просто намагаються розумно витрачати гроші на розваги. Наприклад, якщо людина любить малювати і отримує від цього задоволення, то зовсім не обов'язково витрачати гроші на відповідні курси або на дорогі приналежності — мольберт, фарби, пензлики. Можна купити бюджетний готовий набір для малювання або розмальовку — антистрес.

Забезпечують себе роботою постійно

Японці підтримують стабільний фіксований дохід. У них відсутнє поняття, що немає нічого страшного в тому, що сьогодні роботи немає, тому що завтра вона з'явиться. Якщо жити за принципом "буде день — буде їжа", то неможливо нічого планувати, неможливо грамотно скласти сімейний бюджет, адже немає розуміння, яким буде місячний дохід.

Японці готові виконувати будь-яку роботу, включаючи і низькооплачувану, аби вона приносила стабільний дохід. Виконуючи таку роботу, вони паралельно шукають додаткові джерела заробітку.