Особливості розгляду та оплати спорів у арбітражі Gafta

Різні міжнародні асоціації, на зразок Gafta, що об’єднують організації, які ведуть на світових ринках торгівлю зерном та кормами, у статуті передбачають, що вирішення майнових суперечок між учасниками Асоціації здійснюється на підставі укладення англійського права – тобто із незалежними арбітрами. Арбітрами Gafta – суддями арбітражу, окрім кваліфікованих юристів міжнародного права, виступають звичайні трейдери, які не мають юридичної освіти, проте мають більш ніж 10-річний практичний досвід торгівлі. Рішення арбітражу для учасників асоціації є аналогом судових рішень, які можна оскаржити в установленому порядку, а після відхилення апеляції вони підлягатимуть неухильному виконанню.

Як відбувається розгляд справи в арбітражі

Юридична особа-позивач для вирішення спору між учасниками асоціації Gafta надсилає спеціальне повідомлення (нотис) протилежній стороні – відповідачу та одночасно копію нотису – до арбітражу Gafta. У нотисі викладено суть спору, претензії та вимоги позивача, причому для оформлення самого позову у позивача є один рік з дати відправки нотису. Призначення арбітра позивачем проводиться одночасно з поданням повідомлення, тоді як відповідачу надається 9 днів (з дати отримання повідомлення) на призначення арбітра з боку відповідача.

Якщо з якихось причин сторона-відповідач протягом 9 днів не призначила свого арбітра, позивач має право просити арбітраж призначити незалежного суддю, який захищатиме інтереси відповідача. Третього арбітра, що предстає в арбітражному суді, призначає асоціація.

За погодженням сторін арбітражного розгляду – позивача та відповідача, проведення арбітражу можливе єдиним (одним) арбітром, який також призначається асоціацією (у разі сторони арбітражного розгляду зможуть заощадити на оплаті послуг арбітрів).

Оплата юридичних видатків в арбітражі

Вартість послуг трьох арбітрів починається від 15 000 англійських фунтів стерлінгів, але при розгляді позову одним арбітром оплата послуг з розгляду позову може становити від £8000. При цьому:

  • асоціація не має єдиних (фіксованих) ставок арбітражних зборів, їх розмір залежить від суми, що фігурує в позовній заяві;
  • кожен арбітр, залежно від кваліфікації, досвіду роботи та участі в арбітражних розглядах має свою годинну ставку – чим більше часу він витратив на вивчення матеріалів спору та її розгляд, тим вищим буде розмір арбітражного збору;
  • остаточна сума арбітражного збору оголошується під час оголошення рішення, прийнятого арбітражем.

Авансову суму арбітражного збору зобов’язаний сплатити позивач, за наслідками розгляду справи оплата збору може бути покладена на відповідача або розділена між сторонами арбітражу.