Поширені причини свербіння в куточках очей

Чому сверблять куточки очей.

У кутку наших очей є слізні протоки. Один канал або прохід знаходиться в нижній повіці, а інший — у верхній повіці. Ці крихітні отвори дозволяють зайвим сльозам стікати з поверхні очей в ніс. У куточку наших очей також знаходиться слізна серцевина. Це маленька рожева ділянка, що складається з залоз, що виділяють олії для підтримання вологості очей і захисту їх від бактерій. Для свербіння в куточках очей може бути кілька причин, інформує Ukr.Media.

Синдром сухого ока

Наші залози виробляють сльози, які допомагають зволожити очі і зберегти їх здоровими. Але, коли сліз недостатньо для зволоження очей, ми можемо відчувати свербіж і сухість очей, особливо в куточках.

З віком сухі очі стають все більш поширеними. Це відбувається тому, що наші слізні залози виробляють менше сліз. Інші тригери для сухого ока включають холодну і вітряну зиму, неправильне використання контактних лінз, такі захворювання, як діабет, тиреоїдна хвороба, синдром Шегрена і вовчак; деякі ліки, такі як сечогінні, протизаплідні таблетки і антигістамінні препарати.

Крім свербіння або сухості очей, деякі інші поширені симптоми включають відчуття чогось в оці, печіння, відчуття піску в очах, надмірна сльозотеча і помутніння зору.

Кон'юнктивіт

Цей стан розвивається, коли щось дратує кон'юнктиву. Симптоми включають червоні очі, свербіж, сльозотеча, опухлі повіки і виділення слизу.

Алергічний кон'юнктивіт виникає, коли подразник потрапляє в око і призводить до набряку або запалення кон'юнктиви. Хоча алергічний кон'юнктивіт незручний, він не є небезпечним. Пилок, шерсть тварин, цвіль, фекалії пилового кліща — ось деякі з алергенів.

Вірусний кон'юнктивіт легко поширюється від однієї людини до іншої. Цей стан, зазвичай, проходить сам по собі

Бактеріальний кон'юнктивіт надзвичайно заразний. Бактерії, які викликають бактеріальний кон'юнктивіт, можуть бути такими ж, як і ті, які призводять до стрептококової ангіни.

У разі бактеріального кон'юнктивіту іноді мало або взагалі немає виділень з інфікованих очей.

Алергія

Алергія викликає запальну реакцію в нашому організмі, яка може мати цілий ряд симптомів, включаючи набряклість, свербіж, почервоніння, водянисті виділення і печіння в очах.

Симптоми алергії можуть вражати не тільки куточки очей, але і все око, включаючи повіки. Алергени, які викликають подразнення очей, можуть бути пилком, цвіллю, пиловими кліщами або лупою домашніх тварин. Крім того, в повітрі можуть перебувати подразники, такі як вихлопні гази дизельних двигунів і сигаретний дим.

Інфекція слізних проток або дакріоцистит

Інфекція слізної протоки або дакріоцистит можуть бути ще однією причиною свербіння очей в кутку. Це стан, коли ваша дренажна слізна система інфікується. Блокування дренажної системи може статися, якщо є будь-яка травма носа або утворення носових поліпів.

Немовлята, які мають дуже вузькі слізні протоки, іноді можуть відчувати закупорку і інфекції. Однак у міру зростання дітей такі ускладнення стають рідкісними.

У разі дакріоциститу або інфекції слізних проток куточок ваших очей може відчувати біль і свербіж. У вас також можуть бути виділення з куточків очей, а також іноді лихоманка.

Блефарит

Передній блефарит — стан, при якому запалюється зовнішня частина повіки. Це викликано стафілококом або іншими типами бактерій.

Задній блефарит — це стан, при якому запалюються внутрішні повіки. Зазвичай причиною заднього блефариту є проблеми з мейбомієвою залозою і зі шкірою, такі як розацеа або лупа.

У разі блефариту можуть спостерігатися набряк і болючість повік, а також почервоніння і свербіж в куточках очей.

Дисфункція мейбомієвої залози

Дисфункція MGD або мейбомієвої залози виникає, коли залоза, що виробляє олійний шар сліз, не працює належним чином. Ці залози присутні в нижніх і верхніх повіках. Коли вони не виробляють достатньо олії, ваші очі можуть висохнути.

Можна відчути свербіж в очах поряд з сухістю, набряком і хворобливістю. Уражені очі також можуть стати водянистими і, таким чином, привести до розмитого зору.

Лопнула кровоносна судина

Коли одна з кровоносних судин у ваших очах розбивається, це називається субкон'юнктивальним крововиливом. Крім появи яскраво-червоної плями на білій частині ока, ваші очі можуть також відчувати свербіж або якщо є щось, що дратувало вашу повіку. Всякий раз, коли відбувається крововилив, ці симптоми будуть відчуватися в очах.

Контактні лінзи

Іноді контактні лінзи можуть допомогти в поліпшенні зору, але вони також можуть викликати кілька проблем із зором. Занадто довге носіння контактних лінз або відсутність їх дезінфекції може привести до сухості очей і бактеріальної інфекції. Ви можете відчути свербіж в кутку очей, якщо лінзи заважають виробництву сльози.

Ви також можете відчувати втому очей і відчуття, що щось все ще в очах, навіть після того, як ви зняли контактні лінзи.

Источник