Принципи та види складського партійного обліку

Відстеження та контроль торговельних операцій – важлива складова робочого процесу підприємства. Якщо керівник не приділяє цьому процесу достатньо уваги, в майбутньому можливі втрати, касові розриви, нерентабельні витрати. Зробити облік простим і зручним легко – достатньо вибрати й використовувати програму для автоматизації.

USAP.ONLINE – сервіс, створений на основі хмарних технологій. Його дуже просто налаштувати, при цьому не потрібно встановлювати на комп’ютер чи постійно підтримувати з боку програмістів. Це система з великою кількістю функцій для постійного контролю та оптимізації робочих процесів малого чи великого бізнесу.

Партійний складський облік: що це таке

Так називається один із різновидів, який найчастіше вибирають підприємства, що працюють із великою кількістю однотипних товарів. Партійний облік передбачає створення окремої картки для кожної нової партії продукції, у ній фіксується та відстежується історія. Тобто, можна побачити шлях асортименту від прийому у постачальника до продажу.

Цей спосіб особливо актуальний для однотипного товару з обмеженим терміном придатності. Наприклад, його часто вибирають продуктові магазини та супермаркети. Така методика дає можливість уникнути списання продукції, яка стала непридатною, та завжди знати, де знаходиться позиція з конкретним терміном придатності. Партійний облік поєднує в собі такі переваги:

  • контроль інформації про продукцію. Керівник завжди бачить дані про час, дату закупки, постачальника, фактичні залишки на кожній торговельній точці. Ці відомості допоможуть правильно планувати закупівлі;
  • оцінка взаємодії з постачальниками. За допомогою партійного обліку можна аналізувати продажі товарів того чи іншого виробника та приймати оптимальні рішення щодо подальших закупок саме у нього;
  • відстеження та контроль терміну придатності. Особливо важливий момент для продуктів харчування, ліків та іншої продукції, яка зберігається недовго.

Автоматизований партійний облік поділяється на три типи: FIFO, FEFO та LIFO. В першому випадку спочатку вивантажують товари, які надійшли раніше за інші. FEFO передбачає списання спершу тих позицій, у яких раніше закінчується термін придатності. LIFO працює навпаки – першим продають асортимент, що надійшов останнім.

Як автоматизувати партійний облік

Записувати всі дані вручну або вносити в таблицю – застарілі й неефективні методи. В цьому випадку не уникнути помилок, адже працівник може забути, переплутати, пропустити важливі цифри. Найкраще довірити облік програмі, адже в такому випадку звіти будуть формуватися автоматично на основі реальних даних.

Використання USAP.ONLINE – хмарний сервіс, який існує онлайн та передбачає зберігання інформації на віддаленому сервері. В такому випадку дані завжди добре захищені, їх неможливо втратити або пошкодити. Доступ здійснюється з будь-якого пристрою, навіть якщо керівник чи працівник знаходяться за кордоном.

Переваги програми очевидні:

  • просто налаштувати й використовувати, для цього не потрібно наймати технічних працівників;
  • різноманітний функціонал – не тільки для обліку, а й розрахунків із контрагентами та клієнтами, контролю працівників тощо;
  • гнучкість – у міру розширення бізнесу можна додавати нових користувачів, збільшувати кількість товарів, відділів.

USAP.ONLINE – хмарне програмне забезпечення для торговельних підприємств та сфери послуг. За його допомогою просто автоматизувати не тільки партійний, а й інші види обліку, щоб постійно отримувати точні та актуальні дані.