Розкрито спосіб, як визначити хороший чай за допомогою холодної води та власного носа

Експерти дали поради, як вибрати якісний чорний чай.

На що варто звернути увагу під час вибору чаю?

Насамперед на зовнішній вигляд продукту. Якщо ви купуєте листовий чай, він має бути однорідним, рівним, листя повинне бути добре скручене — що сильніше, то якісніше проходила ферментація, інформує Ukr.Media.

Гранульований чорний чай — досить рівний, сферичної або довгастої форми. У пресованого поверхня має бути гладкою, краї рівні.

Колір — чорний. Небажаний сірий відтінок надають чаїнки сірого кольору, що з'явилися внаслідок надмірного тертя під час сортування. Якісний чай не повинен містити сторонні домішки: чайний пил, забруднення, черешки, волокна.

Яким має бути аромат?

Кожен різновид чаю має свій характерний запах. Чорний, як правило, має смолисто-квітковий або солодкий аромат. Продукт не повинен пахнути гаром, металом, затхлістю, цвіллю.

Особливість чаю в тому, що він добре вбирає сторонні запахи. Якщо ви відчули нехарактерний запах, значить, продукт зберігали неправильно.

Як перевірити в домашніх умовах, натуральний чай перед вами чи це підробка?

Найвірніший спосіб відрізнити якісний чорний чай від підробки — це залити невелику кількість чаю звичайною холодною водою. Натуральний чай у такій воді не завариться навіть через кілька годин — вода залишиться практично прозорою і лише злегка змінить колір, а підроблений відразу яскраво забарвить воду. Вживати такий продукт категорично заборонено, адже це може бути як інша рослина, так і барвники, небезпечні для здоров'я.

Багато хто вважає ароматизований чай неякісним напоєм і думають, що його роблять за допомогою шкідливих хімічних ароматизаторів. Що являють собою сучасні ароматизатори чаю?

Чай можна ароматизувати різними способами. Є натуральні ароматизатори — ефірні олії, сухі квіти та ягоди. Наприклад, характерний аромат чаю ерл грей досягається за рахунок додавання олії бергамота. А є ароматизатори синтетичні. Дозволені законодавством харчові ароматизатори безпечні для здоров'я, але вони можуть мати доволі різкий неприродний запах, і виробник зобов'язаний вказати їх на упаковці, як просто "ароматизатор харчовий". Ми рекомендуємо обирати чай з натуральними ароматичними добавками або хороші сорти чаю, які мають свій власний багатий аромат.

Источник