Що робити при випадковому порізі ножем на кухні

Заходи, які необхідно прийняти, якщо поріз неглибокий.

Якщо під час приготування їжі використовувати дуже гострий інструмент і трохи відволіктися, легко отримати травму. Випадкові порізи ножем рідко призводять до серйозних наслідків. З якими ситуаціями можна впоратися самостійно, а коли потрібна невідкладна допомога, інформує Ukr.Media.

Основна проблема в тому, що на кухні багато сирих продуктів, на поверхні яких знаходяться бактерії. Якщо вчасно не обробити рану, вони потраплять всередину і можуть спровокувати інфекцію.

Спочатку необхідно визначити, наскільки небезпечна ситуація. Це залежить від глибини і місця розташування рани. Потрібно викликати невідкладну допомогу при відсіканні пальця, сильному пошкодженні долоні, порізі великих судин, сильній кровотечі, яка не зупиняється. Це допоможе уникнути небезпечних наслідків — втрати функції пальця, у виняткових випадках — летального результату. При глибокому порізі потрібне накладення швів.

Деякі люди можуть втратити свідомість від одного виду крові, великої її втрати, сильного болю. Потрібно викликати швидку, якщо людина відчуває запаморочення, слабкість. До приїзду медиків потерпілого необхідно укласти, забезпечити спокій і приплив свіжого повітря.

Якщо поріз неглибокий, але сочиться кров, прийміть наступні заходи:

  • Промийте місце ураження водою з милом.
  • Дайте крові посочитися кілька хвилин. Це допоможе позбутися від бактерій, які потрапили в рану. Важливо, щоб кровотеча не була сильною.
  • Ще раз промийте поріз водою з під крана.
  • Щоб зупинити кровотечу, накладіть бинтову пов'язку, підніміть руку вгору.
  • Якщо потрібно продовжити приготування їжі, почекайте, поки рана не стане чистою. Тоді перев'яжіть її лейкопластиром і надіньте латексні рукавички.
  • Після закінчення всіх робіт на кухні можна зробити пов'язку з маззю, що містить антибіотик.
  • Источник