Скільки хліба можна з’їсти, щоб не нашкодити здоров’ю

Яка основна причина шкоди від вживання хліба.

У наших предків хліб був основою всього раціону. Мало що змінилося для слов'ян і сьогодні. На думку дієтологів, для багатьох це їжа універсальна, швидка і зручна. При цьому хліб має властивість ніколи не приїдатися і багато хто вважає, що майже не їдять його. Насправді ж це може бути не зовсім так, інформує Ukr.Media.

Чому смачний білий багет може нашкодити здоров'ю

Якщо людина вирішила боротися із зайвими кілограмами, скоротивши вуглеводи або зовсім відмовившись від них, хліб стає забороненим продуктом №1. Але слід розібратися в нюансах, який саме сорт хліба підлягає обмеженню або виключенню.

Наприклад, білий хліб відрізняється високим глікемічним індексом, він багатий простими вуглеводами — стимуляторами підвищеного продукування інсуліну. Якщо вживати продукти, що мають високий глікемічний індекс, це призведе до посилення почуття голоду, що загрожує переїданням. В результаті і травлення утруднюється, і фігура страждає.

Зрозуміло, що свіжий білий багет з хрусткою скоринкою — це дуже смачно. Але якщо таких скибочок з'їсти скільки душі завгодно, це призведе до підвищення рівня цукру в крові. Тому від частого вживання подібних хлібобулочних виробів краще відмовитися, інакше може виникнути інсулінова резистентність, що передує розвитку діабету 2 типу.

Деякі люди звикли вживати хліб з різними стравами, інакше вони відчувають почуття голоду. А вся річ у тім, що хліб має властивість в шлунку розбухати і тоді приходить відчуття насичення. Але така звичка призводить до того, що людина переїдає і набирає зайві кілограми. Через це талія з часом перетворюється в "рятувальний круг", що складається з підшкірного жиру, а позбутися від нього дуже непросто.

Скільки хліба можна з'їсти і чи буває він корисним для здоров'я

Хлібобулочні вироби представлені у великому різноманітті. Серед них є корисні — це ті, для виготовлення яких використовувалося борошно грубого помелу або пророслі зерна, а також цільнозерновий хліб. У такому продукті підвищений вміст вітамінів групи В, Е і РР. Містить він також мінеральні речовини (залізо, калій, марганець і фосфор) і триптофанову амінокислоту. Клітковина в такому хлібі міститься також у великій кількості.

Не варто думати, що в цільнозерновому хлібі є цілі зерна. Це далеко не так, тому що найчастіше звичайного білого хлібопекарського борошна в такому хлібі відсотків 60, а то і 80. Решта — перемелене насіння і оболонки зерен. Тому так важливо читати інформацію на етикетці із зазначенням складу хліба.

Поряд з рослинним білком, що містяться в хлібі у великій кількості (до 8 грамів в 100 грамах продукту), основа хліба — це клейковина або глютен. Дієтологи назвали глютен незручним білком, і якщо його в організмі багато, відбувається подразнення слизової кишечника.

Яка причина є вирішальною для нешкідливого вживання хліба

Якщо глютен в організмі постійно в надлишку, це стане причиною системних запальних процесів, зайвих кілограмів, діабету, болю в животі, запорів і метеоризму. Крім того, будуть розвиватися і аутоімунні захворювання.

Якщо на глютен у людини непереносимість, виникне таке захворювання, як целіакія. І все ж головне — не склад хліба, а те, яку кількість його вживає людина.

Дієтологи рекомендують зупинитися на 100 грамах хліба в день, при цьому краще, щоб він був бездріжджовий і з борошна грубого помелу (при відсутності індивідуальної непереносимості такого продукту).

Хто не зловживає продукцією, у виготовленні якої використовувалося біле пшеничне борошно, той не набере зайві кілограми. А від ста грамів хліба в день для організму буде тільки користь. Так що не у вживанні хліба взагалі справа, а в тому, що шкідливо його часте вживання і в великих кількостях.

Источник