Способи накопичити капітал, ні в чому собі не відмовляючи

Планування бюджету.

Для багатьох з нас фраза «планування бюджету» може легко зіпсувати настрій. Тому що це часто пов'язано з чимось неприємним, важким або просто марним. Але у мене є деякі секрети для вас, які зроблять економію більше не схожою на фантастику, а цілком реальною, інформує Ukr.Media.

Свекруха поділилася зі мною секретами, які допоможуть вашому бюджету не бути засобом обмеження, а будуть інструментом для підвищення вашого рівня життя. Тепер можна накопичити гроші та при цьому ні в чому собі не відмовляти. Просто прочитайте і застосувати їх.

Схема 20/80

Застосування такого виду накопичення виглядає наступним чином:

  • По-перше, потрібно сплатити всі борги та кредити.
  • Вкладайте 20% свого доходу у банк. Це гроші, які ви ніколи не зможете витратити.
  • Витрачайте як хочете 80% від решти грошей.

Щоб уникнути збою в процесі, важливо пам'ятати порядок пріоритетів: розподіляємо і відкладаємо і тільки потім починаємо витрачати. Якщо 20% виявляється занадто великими у співвідношенні зарплати, слід почати з 10% або хоча б 5%. Це допоможе розвинути звичку і створити початковий позиковий капітал.

Схема 60/10/10/10/10

У цьому методі бюджетного планування дохід ділиться наступним чином:

  • 60% йде на основні витрати.
  • 10% — для пенсійних накопичень.
  • 10% — для покупок і довгострокових платежів.
  • 10% — на нерегулярні витрати.
  • 10% — на розваги.

Основні витрати включають їжу, комунальні послуги, транспорт, одяг. Довгострокові покупки можуть бути, наприклад, у вигляді покупки автомобіля, ремонту будинку або погашення поточних боргів. Нерегулярні витрати містять ремонт автомобілів, візити до лікаря, чудові подарунки.

Якщо борги дуже великі, буде краще перенаправляти 10% пенсійних накопичень в цю область, доки борг не буде повністю погашений або фінансове становище не покращиться.

Схема "десятини"

Цей метод передбачає внесення 10% будь-якого доходу на ощадний рахунок. Економія цієї суми абсолютно безболісна для бюджету, практично не впливає на якість життя.

Важливо негайно відкласти її на ощадний рахунок, інакше ви часто будете відчувати бажання використовувати ці гроші. Якщо буде дуже легко зберегти 10% свого доходу, постарайтеся заощадити 15% або навіть 20%.

Схема "піврічний"

Цей метод полягає в тому, що весь дохід потрібно розділити на дві частини: одну на повсякденні потреби, іншу покласти в банк. Коли гроші закінчаться, йдіть в банк і відокремте половину суми, внесеної на депозит. Цикл може бути повторений за потреби.

Передбачається, що в кінці місяця буде хоча б якась сума, тому що кожен раз, коли гроші закінчуються, ви економите несвідомо. Цей метод корисний для тих, кому важко контролювати свої щоденні витрати.

Метод чотирьох конвертів

Він припускає наступне:

  • Спочатку ви повинні розрахувати загальну суму очікуваного доходу.
  • Потім ми віднімаємо гроші для великих покупок та кладемо їх на банківський рахунок (від 10% до 20%).
  • З решти віднімаємо гроші на регулярні витрати (оренда, послуги, парковка і т. д.).
  • Сума, що залишилася, розділена на 4 частини, і тепер у вас є 4 конверти, по одному на кожний тиждень місяця. Ви можете витрачати гроші з щотижневого конверта на що завгодно (їжу, розваги, транспорт), намагаючись не вийти з бюджету.

Бабусин метод

Напевно, найбільш простий спосіб:

  • Залежно від видів витрат робиться спеціальний конверт із зазначенням назви та суми, яку він містить. Категорії для кожної сім'ї різні: їжа, одяг, ліки, автомобілі, комунальні послуги, розваги, заощадження і т. д.
  • Весь щомісячний дохід розподіляється по конвертах. Коли потрібні гроші, вони беруться з відповідного сегменту. Якщо гроші в «розважальному» конверті закінчилися, це означає, що в цьому місяці ви повинні забути про розваги, які мають свою вартість. Якщо гроші в «продовольчому» конверті закінчені, ми виймаємо їх з іншого менш важливого конверта, і протягом наступного місяця ми міняємо суму цього конверта.
  • Гроші, залишені в конвертах в кінці місяця, можна перевести на ощадний рахунок або витратити на розваги. Це залежить від суми та фінансових цілей.

Не зациклюйтеся відразу ж на одному методі. Пам'ятайте, що те, що підходить одним, зовсім не виходить іншим. Для початку візьміть той, що дається вам найбільш легко. І поступово продовжуйте пробувати інші, поки не знайдете оптимальний.

Источник