Топ-10 продуктів, які здатні зменшувати біль

Полегшити біль можна за допомогою певних продуктів.

Лікарі не рекомендують занадто часто вдаватися до допомоги болезаспокійливих засобів: біль — це своєрідна тривожна сигналізація, за допомогою якої наше тіло повідомляє, що відбуваються якісь небажані процеси. Однак якщо немає можливості звернутися до лікаря негайно і біль не настільки сильний, щоб приймати ліки, можна приглушити його за допомогою продуктів, що володіють протизапальною і болезаспокійливою дією, інформує Ukr.Media.

Оливкова олія

Олеокантал — хімічна речовина, що міститься у оливковій олії, діє приблизно так само, як популярний засіб ібупрофен, інгібуючи запальні ферменти. Тому можна просто з'їсти порцію салату, присмачену оливковою олією, або зробити компрес для запаленої ділянки шкіри (але у жодному разі не за наявності опіків!).

Ананас

Бромелайн, фермент, на який багаті ці тропічні фрукти, також має сильну протизапальну дію — у першу чергу за наявності хвороб суглобів. Бромелайн допомагає зменшити біль у колінах, зняти неприємні відчуття за наявності артриту і навіть після відвідування стоматолога.

Яблука

Кверцетин — антиоксидант, що володіє здатністю зменшувати запалення, у тому числі й внутрішнє — міститься у багатьох фруктах, але у яблуках його особливо багато. Тож англійці мали рацію: чим частіше ми їмо яблука, тим рідше нам потрібна допомога лікаря.

Горіхи й насіння

У них дуже багато магнію, l-аргініну і вітаміну Е, які допомагають зменшити кількість запальних біомаркерів у організмі. Причому найкориснішими є волоські горіхи, арахіс, мигдаль, фісташки, насіння льону і насіння чіа.

Темний шоколад

Так-так, усе правильно. Антиоксиданти, яких багато у какао (і яких багато у чорному шоколаді), допомагають у боротьбі із запаленням, нейтралізуючи небезпечні білки — у тому числі й ті, які у підсумку призводять до розвитку хвороби Альцгеймера. Тож кілька шматочків чорного шоколаду на день — це не ласощі, а ліки.

Бурий рис

Бурий рис (та інші продукти з цільних зерен) багатий на корисну клітковину, яка не лише допомагає роботі нашого кишківника, але й здатна знизити рівень С-реактивного білка. Це речовина, яку виробляє печінка у відповідь на будь-який запальний процес, що відбувається у організмі.

Виноград

Ресвератрол — речовина, якої багато у винограді і ягодах шовковиці — інгібує запальні ферменти майже настільки ж ефективно, як аспірин, при цьому не подразнюючи слизову шлунку. Тож можна з'їсти трохи винограду замість аспірину.

Черешня

У ягодах вишні та черешні (а також малини та полуниці) багато хімічних речовин — антоціанів. Вони настільки ж ефективні проти запалення, як атецилсаліцилова кислота — аспірин.

Цибуля і часник

Сполуки сірки, на які багаті цибуля і часник, стимулюють роботу імунної системи, а протизапальні речовини допомагають зменшити біль і зняти набряклість. Тож мама була права — їжте цибулю і часник частіше!

Зелений і чорний чай

До усіх відомих корисних властивостей чаю сміливо додавайте ще одну — здатність зменшувати запалення і знімати біль. Особливо гарним він є у разі артриту та інших захворювань суглобів: антиоксиданти і флавоноїди, на які багатий настій чайного листя, борються з ушкодженнями клітин і тим самим зменшують запалення.