Trauma Brace — додаток, що допоможе подолати ПТСР

Тривала війна накладає свій відбиток на військових та мирне населення. У багатьох, хто бачив її на власні очі або пережив бойові дії, може почати розвиватися посттравматичний стресовий розлад, а у майбутньому очікується лише збільшення масштабів цієї проблеми для країни. Необхідні заходи вживаються сьогодні, а до лікарів приєднуються і розробники програмного забезпечення. 

Для кого додаток?

Мобільний додаток Trauma Brace створено компанією Svitla Systems для подолання та зменшення симптомів травми, що призводить до ПТСР. Важливо розуміти, що тригером виникнення стресового розладу може бути не лише війна, проте сьогодні в Україні саме ця проблема є переважаючою серед інших. Фахівці виділяють два найбільш ефективні методи лікування посттравматичного розладу — це психотерапія та медикаментозне лікування. Втім активно досліджуються і альтернативні методи — наприклад, американські вчені сьогодні вивчають можливість комп’ютерних ігор стати ефективним інструментом відновлення психологічного стану. Дослідження охоплює навіть напрямок азартних ігор — онлайн казино сьогодні пропонують безплатні фріспіни за реєстрацію та інші бонуси, проте їх навряд чи можна розглядати, як спосіб боротьби зі стресом через ризик виникнення ігрової залежності.

Вчені зосереджують увагу не на процесі гри, а саме на звʼязках, встановлених з іншими гравцями та на тому, чи вдалося людині з ПТСР відірватися від проблеми та що вона змогла почерпнути з гри. Одним з інструментів подолання ПТСР називаються саме зосередження на хобі, причому важливим є залучення до цього близьких людей.

Існує декілька ознак, які допомагають розпізнати та визначити стресовий розлад. Вони можуть проявлятися в залежності від важкості стану:

  • Нічні жахи та лячні спогади;
  • Уникання спогадів або розмов про травму;
  • Напруженість, стрес, емоційні розлади;
  • Відчуття загрози, посилена тривога.

Для визначення саме ПТСР подібні симптоми мають бути присутніми протягом певного періоду часу, деякі спеціалісти називають термін до одного місяця.

Як влаштований додаток?

По-перше, відтепер Trauma Brace доступний також і для пристроїв з операційною системою Android, що значно спростить до нього доступ та збільшить кількість користувачів. Компанія розробник бере на себе всі необхідні заходи та витрати з адаптації застосунку для українців. 

Програма додатка спрямована на тривалу самопідтримку та побудована з урахуванням визнаних порад та рекомендацій щодо лікування ПТСР. Курс, який закладено у Trauma Brace, розрахований на різні періоди — від півтора до трьох місяців. Це передбачає щоденні заняття, а спеціально розроблена система відстеження стану допоможе наочно впевнитись у прогресі. 

Як зазначають самі розробники, створенням додатка займалася людина, яка на власному досвіді пережила ПТСР, і прагнула зробити його лікування доступним та ефективним з урахуванням власного досвіду. Сьогодні не всі можуть дозволити собі боротьбу з цією проблемою шляхом відвідування занять з психотерапевтом, тоді як мобільний додаток обіцяє не лише ефективні інструменти впливу, а й підтримку протягом занять.