Види та класифікація знімних зубних протезів

Знімні протези застосовуються відновлення однієї одиниці чи кількох. Матеріали та технології виготовлення дозволяють отримати конструкції, що зовні не відрізняються від природних зубів.

Знімні протези можуть витягуватися з ротової порожнини. Вони не вимагають складного догляду, адже будь-якої миті протез можна витягнути й промити. Основні види зубних протезів ціни на конструкції дозволяють вибрати варіант за показаннями та бюджетом.

Види знімних зубних протезів

Основні види включають повні знімні протези, які використовуються, коли всі зуби втрачені та часткові. Ці конструкції застосовуються, коли втрачені не всі зуби, і прикріплюються до залишених зубів за допомогою спеціальних тримачів або кріплень.

Класифікація за матеріалами виготовлення:

  • акрилові, найдоступніші за ціною та способом виготовлення. На опорних зубах фіксуються кламерами;
  • термопластичні, з нейлону, матеріалу ак-фрі. У порівнянні з акриловими аналогами протези з термопластів менш жорсткі, більш міцні, комфортні в носінні, гіпоалергенні. Конструкції виглядають максимально природно, звикання до них відбувається швидко;
  • бюгельні протези. Вони складаються з металевого каркаса, пластикового базису та штучних зубів. Серед переважних відмінностей таких конструкцій — розподіл навантаження між щелепною кісткою та опорними зубними одиницями. У пластинкових протезів із пластмаси такої переваги немає, тому що при їх використанні весь тиск припадає в основному на ясна.

Який варіант часткового знімного протезування кращий?

Підбір комфортного способу зубного протезування

Визначення комфортного способу зубного протезування важливе для задоволення фізіологічних та естетичних потреб. Кілька кроків для вибору:

  • консультація з лікарем для оцінки стану здоров’я ротової порожнини та поради щодо виду протеза;
  • врахування фінансових можливостей.

Критерії, які слід обговорити з лікарем, надійність фіксації, зручність, ремонтопридатність, термін служби, естетика.

При адентії ідеальний акриловий протез. При частковій адентії рекомендовано бюгельний протез. Вони рівномірно розподіляють навантаження між яснами і зубами (якщо незнімне протезування неможливе).

Як відбувається догляд за знімними зубними протезами?

Догляд за знімними протезами допомагає забезпечити їхню тривалу службу та підтримує оральне здоров’я. Кілька порад:

  • ретельна гігієна. Необхідно проводити щоденне чищення протеза м’якою щіткою та спеціальними засобами;
  • відпочинок для ясен. Видалення протеза на ніч дозволяє ясеням відпочити та запобігає подразненням.

Бажано в період, коли знімні зуби знаходяться поза ротовою порожниною, поміщати конструкцію зі спеціальним контейнером, попередньо ретельно почистивши і прополоскавши. Якщо протез зняли тільки на час сну, досить просто чисту конструкцію обернути в полотняну серветку.

Неправильний догляд за знімними конструкціями викликає утворення нальоту, розмноження хвороботворних бактерій, зміна кольору, поява подряпин на протезі.

Скільки коштує знімний зубний протез?

Вартість знімного зубного протеза залежить від типу конструкції, матеріала виготовлення, цінової політики клініки.

Вибір правильного типу протеза та ретельний догляд допоможуть забезпечити комфорт та довговічність використання.