Вимоги та переваги від встановлення пожежних резервуарів для води

Належне дотримання правил та вимог пожежної безпеки, особливо на об’єктах з підвищеним рівнем можливого виникнення пожеж, є запорукою збереження товарно-матеріальних цінностей, здоров’я та навіть життя працівників, зайнятих на підприємстві. Обов’язковою умовою належного забезпечення вимог протипожежної безпеки є створення на об’єкті запасів технічної води, об’єми якої повинні відповідати потребам пожежників у випадку відсутності на об’єкті централізованої системи пожежогасіння. Встановлені на об’єкті пожежні ємності для води є оптимальним вирішенням питань протипожежної безпеки у випадку технічної неможливості використання централізованого водопроводу, в тому числі через недостатність тиску води або її невеликі об’єми, які є недостатніми для повного та ефективного гасіння пожежі. Вказані резервуари є вкрай необхідними, якщо доступ та проїзд на об’єкт пожежних автомобілів є утрудненим чи обмеженим.

В чому особливості використання пожежних резервуарів

Встановлення та використання на певному об’єктів конструкцій з модульними пожежними резервуарами «Грін Модуль» дозволяє забезпечити технічною водою працівників пожежно-рятувальних служб, які займаються гасінням пожеж. Наповнення резервуарів технічною водою можливе як з централізованого водопроводу (навіть при невеликому тиску води резервуар наповниться впродовж певного часу), так і за допомогою спеціальних автомобілів, обладнаних цистернами для перевезення води.

Забір води з резервуарів у випадку виникнення пожежі здійснюється з використанням мотопомп чи спеціальних автомобільних насосів, якими обладнані пожежні автомобілі. Встановлення модульних резервуарів для технічної води затребуване усіма об’єктами, які відносяться до категорії вибухо- чи пожежонебезпечних включно з:

  • підприємствами, які займаються переробкою нафти та виготовленням нафтопродуктів – бензину, дизпалива, мазуту тощо;
  • складськими та логістичними об’єктами, АЗС та перевалочними терміналами, де одночасно зберігаються великі запаси паливно-мастильних та легкозаймистих матеріалів;
  • виробничими та промисловими підприємствами, потужними сільськогосподарськими комплексами та зоопарками.

Використання модульних пожежних резервуарів, які можна замовити та придбати на сайті https://green-module.com/sfera_zastosuvannya/protipozhezhni-rezervuari/ можливе задля забезпечення належної протипожежної безпеки розважальних центрів та супермаркетів, баз відпочинку та готелів.

Якою може бути конструкція модульних пожежних резервуарів

Необхідні запаси води, що можуть бути використані у випадку виникнення пожежі можна розмістити в наземних чи підземних (встановлених під поверхнею землі) модульних резервуарах. Комплектація наземних резервуарів, де зберігається необхідний запас води для пожежогасіння передбачає використання пластикового або металевого даху, виготовленого зазвичай з профнастилу, в той час, як дах підземних резервуарів обов’язково є металічним. Крім того, модульні резервуари з пластикових дахом, зазвичай встановлюють всередині приміщень, а ємності з металевим дахом можуть знаходитися під відкритим небом.

Встановлення наземної протипожежної ємності здійснюється на задалегідь облаштований фундамент стрічкового типу, в той час як для облаштування підземного резервуару потрібен попередньо виритий котлован, параметри якого повинні на 2 метри перевищувати діаметр пожежного резервуару. Повністю заглиблений резервуар встановлюється тільки за умови, що глибина залягання підземних вод становить не менше як 3,5 метри.